Bănci și Asigurări

Băncile locale, la mâna statului: Expunerea pe titluri de stat şi credite pentru stat: 23% din active

Băncile locale, la mâna statului: Expunerea pe titluri...

Autor: Claudia Medrega

08.06.2017, 00:07 611

Ponderea în total active a de­ţi­nerilor de titluri de stat ale băncilor au­tohtone şi a creditelor acordate de că­tre acestea sectorului guverna­men­tal a urcat la sfârşitul anului trecut la 23%, plasând România pe podium în Uniu­nea Europeană (UE). Ponderea ex­pu­nerii băncilor din România faţă de stat este de 2,5 ori mai mare decât me­dia UE, de 9,2%, potrivit datelor BNR.

Raportat la perioada care a pre­ce­dat criza financiară, expunerea sec­to­rului bancar faţă de sectorul guver­na­men­tal a urcat în ultimul deceniu cu 18 punc­te procentuale, în acelaşi ritm cu creş­terea datoriei publice, reiese din cel mai recent raport al BNR asupra stabilităţii financiare.

În condiţiile în care în anii de criză finanţarea sectorului privat a fost aproape îngheţată, băncile au că­­utat alte variante de plasare a re­surselor, iar soluţia găsită pentru men­ţinerea expunerilor a fost finan­ţarea statului, mai ales că dobânzile erau atractive în comparaţie cu riscurile asumate.

Titlurile de stat emise pe piaţa internă sunt deţinute în proporţie de circa 47% de sectorul bancar, în timp ce participaţia populaţiei la finanţarea statului este de aproximativ 1%.

„Există spaţiu de ameliorare semnificativă a acestei structuri, cu efecte benefice atât asupra secto­ru­lui guvernamental, cât şi a celui bancar şi a populaţiei“, apreciază BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO