Industria alimentară românească, un sector de 50 mld. lei în 2019, s-ar putea dubla la 100 mld. lei în contextul investiţiilor în procesare, iar balanţa comercială deficitară a României în zona de produse agroalimentare s-ar putea echilibra dacă fermierii ar trimite mare parte din recolte către fabricile din România. Cu graniţe închise şi cu o nevoie în creştere de produse alimentare, deficitul de materie primă din fabricile locale ar putea fi suplinit tot de producţie agricolă românească. „Au trecut 30 de ani de la Revoluţie şi noi am pierdut timpul“.
„Sunt prea puÅ£ini procesatori în România pentru a fi consumată materia primă disponibilă. Noi dăm cât grâu ni se cere procesatorilor de făină, dar surplusul îl trimiÂtem în afara ţării. Dacă ar fi mai mulÅ£i procesatori, proÂduÂcătorii ar da toată materia primă pe piaÅ£a internă. Acum se procesează mai puÅ£in decât se produce. E nevoie de timp ÅŸi de condiÅ£ii pentru a apărea procesatorii“, a spus pentru ZF Mihai Anghel, proprietarul Cerealcom Dolj.
Grupul de firme Cerealcom exploatează o suprafaţă de circa 25.000 de hectare ÅŸi comercializează aproximativ 1 milion de tone de cereale pe an, atât din producÅ£ia proprie, cât ÅŸi de la alÅ£i fermieri. Compania are silozuri cu o capacitate de stocare de peste 500.000 de tone de cereale, amplasate în sud-vestul României, dar ÅŸi în portul ConstanÅ£a, unde traÂderul are o capacitate de depozitare de 100.000 tone, care permite încărcarea navelor de mare tonaj.