Eveniment

Chideşciuc, ING: Probabilitatea creşterii dobânzii în perioada următoare este destul de mare

Chideşciuc, ING: Probabilitatea creşterii dobânzii în perioada următoare este destul de mare
04.08.2010, 23:52 18

Nicolaie Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank, spune căexistau aşteptări ca BNR să reducă rezervele minime la valută nupentru a elibera lichiditatea necesară pentru o viitoare emisiunede titluri de stat în euro, ci pentru că existau semnale că pepiaţă există deja o lipsă de lichidităţi în euro.

"La cum s-au comportat ratele de dobândă pe piaţă şirandamentele pe swap-uri se părea că băncile nu au avut toată sumaîn euro pe care au împrumutat-o Ministerului de Finanţe săptămânatrecută şi au plasat lei pentru a obţine euro. Decizia de astăziarată însă că banca centrală consideră că lichiditatea în euro depe piaţă este suficientă", a declarat el.

Finanţele au vândut pe 28 iulie certificate de trezorerie cuscadenţa la un an în valoare de 1,2 miliarde de euro, la o dobândăde 4,9% pe an. Suma atrasă de pe piaţă a fost de trei ori mai maredecât valoarea iniţială a emisiunii.

El spune că după ce dobânda cheie a fost redusă cu 1,75% înprimele patru şedinţe de politică monetară, în următoarea perioadăexistă mai degrabă posibilitatea unei creşteri de dobândă din cauzapresiunilor inflaţioniste.

"Probabilitatea unei majorări a dobânzii cheie este destul demare, dar nu din cauza majorării TVA, ci din alte tipuri depresiuni inflaţioniste: creşterea preţurilor alimentelor şi apreţurilor administrate şi o eventuală depreciere a leului. Dar înprimul rând din creşterea preţurilor alimentelor", considerăeconomistul-şef al ING.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO