Eveniment

Cresterea exporturilor a accelerat la 33% in aprilie

Cresterea exporturilor a accelerat la 33% in aprilie
09.06.2010, 23:39 46

Exporturile au continuat ascensiunea in aprilie intr-un ritmaccelerat, urcand cu 33,3% fata de aceeasi perioada a anuluitrecut, favorizate de cererea externa, in special pe segmentul autopentru Dacia. "Evident exporturile au beneficiat de cerereaexterna, un impact major avandu-l exporturile auto in ultimele 12luni, dar, in acelasi timp, deteriorarea mai rapida a cereriiinterne a mentinut dinamica importurilor in urma dinamiciiexporturilor", a comentat Catalina Molnar, senior economist RBSBank. Dupa ce in primele doua luni exporturile au crescut cu unritm anual de peste 20%, martie a consemnat o scadere la 16,7%pentru ca in aprilie cresterea sa fie de 33,3%. Molnar a explicatca aceste "socuri" sunt induse de evolutiile volatile din perioadamartie-aprilie 2009. "Este evident ca avansul PIB nu poate saprovina din consumul intern, in scadere. Singura sansa este caRomania sa acumuleze crestere economica din exporturi. Un leu maislab ar ajuta. Multe tari au decis slabirea monedelor pentru a-sistimula economiile", a declarat Radu Craciun, director investitiila Eureko Pensii. Problema este ca Romania are doar 25% pondere aexporturilor in PIB fata de 50-60% in Cehia sau Ungaria.

Pentru a ajuta exporturile si economia, Craciun considera ca lanivelul politicii monetare focalizarea ar trebui sa se mute de pecursul de schimb pe dobanzi. "Un leu relativ puternic alaturi dedobanzi mari pe piata interbancara nu au cum sa ajute exporturilesi cresterea economica. Nu pledez pentru o devalorizare masiva, daro depreciere concomitent cu reducerea dobanzilor ar fi de natura saajute economia".

In ultimele zile moneda nationala s-a depreciat semnificativajungand la nivelul de la sfarsitul anului trecut.

Pe medie, ritmul anual al exporturilor s-a mentinut peste 20% inprimele patru luni ale anului 2010. In acelasi timp, importurilesi-au accelerat ritmul de crestere in termeni anuali de la 6% inianuarie la 21% in aprilie 2010 si asta datorita bazei de raportarefoarte reduse din 2009. In luna aprilie, exporturile au fost de28,8 mld. euro, in timp ce importurile au urcat la 37,3 mld.euro.

In primele patru luni ale anului, atat exporturile, cat siimporturile au crescut comparativ cu perioada similara a anuluitrecut, insa avansul mai mare inregistrat de exporturi fata deimporturi a determinat reducerea deficitului cu aproape douamiliarde de lei in termeni nominali. Deficitul comercial a ajuns la11,58 miliarde de lei in primele patru luni ale anului, cu 13,1%mai mic fata de cel inregistrat in perioada similara din 2009,potrivit datelor Institutului National de Statistica.

In intervalul ianuarie - aprilie exporturile au urcat cu 23,4%,la 10,8 mld. euro, in timp ce importurile au crescut cu 14,4%, la13,6 mld. euro. Ponderi importante in structura exporturilor siimporturilor au fost detinute de grupele de produse masini siechipamente de transport (42,6% la export si 34,6% la import) sialte produse manufacturate (34,7% la export si, respectiv, 30,4% laimport).

Analistii considera ca firmele exportatoare trebuie sa se bazezein acest an pe competitivitate si pe cresterea cererii din parteatarilor partenere. Pentru importuri, perspectivele nu sunt foarteoptimiste avand in vedere nivelul redus al cererii interne pefondul majorarii ratei somajului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO