Eveniment

Dispariţia coloşilor industriali a şters oraşe întregi de pe harta României

Dispariţia coloşilor industriali a şters oraşe întregi de pe harta României

Foto Shutterstock

Autor: Adrian Cojocar

13.09.2012, 00:09 4411

Închiderea sau restrângea trep­tată a activităţii marilor fabrici şi combinate industriale care funcţionau în­ain­te de '89, însoţită de pierderea a zeci sau sute de mii de locuri de muncă, a fost unul dintre factorii majori care au accentuat sau chiar generat fenomenul de depopulare a României, arată o analiză a ZF.

De exemplu, concedierile în masă de la combinate precum Sidex Galaţi (actualul ArcelorMittal), care a pierdut în ultimii 13 ani circa 23.000 de salariaţi, au făcut ca populaţia oraşului Galaţi să scadă cu un sfert în ultimul deceniu.

Ultimul recensământ a scos la iveală faptul că din 2002 şi până în 2011 din cele mai importante 100 de oraşe ale României au pierdut peste 1,5 mili­oa­ne de locuitori, ceea ce se tra­duce printr-un declin de 16%. Oraşul care a în­registrat cea mai drastică scă­dere a numărului de locuitori din ulti­mii nouă ani este Roman (judeţul Neamţ), evo­lu­ţie care are printre altele la bază dis­poni­bilizările din combinatul de ţevi la­minate Petrotub Roman, care şi-a re­dus din 2002 la un sfert personalul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO