Eveniment

Isărescu va prezenta luni starea inflaţiei. La ce ne putem aştepta în acest an? Puneţi-i întrebări aici

Isărescu va prezenta luni starea inflaţiei. La ce ne putem aştepta în acest an? Puneţi întrebări aici

Autor: Cristian Hostiuc

04.02.2011, 12:03 38

Luni, începând cu ora 11:00, guvernatorul BNR Mugur Isărescu vaieşi într-o conferinţă de presă în care va prezenta raportul asuprainflaţiei.

La 29 de luni de la începutul crizei, economia naţională nureuşeşte să-şi revină, consumul este în scădere, iar inflaţia s-adublat după ce guvernul a majorat la mijlocul anului trecut TVA dela 19% la 24%.

În ciuda faptului că România a încheiat la începutul lui 2009 unimens acord de împrumut cu FMI, Banca Mondiala şi Comisia Europeanăîn valoare de 20 miliarde de euro, economia nu a dat semne derevenire.

Tot mai mulţi oameni de afaceri încep să conteste acest acord cuFMI şi politicile de austeritate ale guvernului care i-au făcut peoameni să reducă consumul, ceea ce a afectat revenireaeconomiei.

De frica inflaţiei, banca naţională a decis să menţinăneschimbată timp de 7 luni dobânda de politică monetară. În acestecondiţii, nici băncile nu s-au grăbit să reducă dobânzile lacredite, ceea ce a afectat în mod direct creditarea. De multe ori,costul creditării este mult mai ridicat decât a fost înainte decriză.

Criza a pus la pământ peste 20.000 de firme în Romania, cuafaceri cumulate de 10 miliarde de euro. Toate aceste lucruri serevăd şi în bilanţul băncilor care sunt nevoite să-şi constituieprovizioane din ce în ce mai mari pentru credite neperformante. Cuun cost al finanţării extrem de ridicat, cu un consum în scădere,cu o populaţie speriată de ravagiile crizei, cu un sector alconstrucţiilor prăbuşit, economia bate pasul pe loc.

Banca naţională spune că anul trecut nu a fost în obiectivcreşterea economică, ci curăţarea bugetului. Dar, cu o economieinternă devastată de măsurile de austeritate şi de tăierilecontinue de doi ani, sunt şanse ca trendul să revină pe plus cuadevărat în acest an?

După ce a greşit cu prognozele din 2009 şi 2010, Mugur Isărescu,guvernatorul BNR, încă nu a exprimat clar ce crede cu privire laevoluţia economiei din acest an. Exporturile, care sunt pestenivelul de dinainte de criză nu sunt de ajuns pentru a ridica toatăeconomia.

Poate BNR, prin măsuri de relansare monetară să dea un imboldeconomiei? Puneţi-i aici întrebări guvernatorului BNR pentruconferinţa de luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO