Eveniment

Preşedintele american Joe Biden le-a spus aliaţilor că racheta care a ucis două persoane în Polonia era o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană

Preşedintele american Joe Biden le-a spus aliaţilor că...

Autor: Dorin Oancea

16.11.2022, 12:31 105

Preşedintele american Joe Biden le-a spus aliaţilor că racheta care a ucis două persoane în Polonia era o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană, a declarat miercuri o sursă NATO, conform Reuters.

Anterior, Biden a declarat public că este puţin probabil ca racheta să fi fost lansată din Rusia. Dacă se confirmă, acest lucru ar atenua probabil îngrijorarea că primul incident mortal într-o ţară NATO de la începutul războiului din Ucraina ar putea duce la o escaladare.

Ambasadorii NATO urmau să organizeze miercuri o reuniune de urgenţă pentru a discuta despre explozia de marţi de la un uscător de cereale din estul Poloniei, în apropiere de graniţa ucraineană, care a avut loc în timp ce Rusia trăgea zeci de rachete asupra unor oraşe din Ucraina.

Kievul afirmă că a doborât majoritatea rachetelor ruseşti cu propriile rachete de apărare aeriană. Regiunea ucraineană Volyn, situată chiar peste graniţa cu Polonia, a fost una dintre multele regiuni despre care Ucraina spune că a fost ţinta atacurilor Rusiei.

Ministerul rus al Apărării a declarat că niciuna dintre rachetele sale nu a lovit la o distanţă mai mică de 35 km de graniţa cu Polonia şi că fotografiile rămăşiţelor arată elemente ale unei rachete ucrainene de apărare aeriană S-300.

Întrebat dacă este prea devreme pentru a spune dacă racheta a fost lansată din Rusia, Biden a spus: "Există informaţii preliminare care contestă acest lucru. Nu vreau să spun asta până nu investigăm complet, dar este puţin probabil, după traiectorie, că a fost trasă din Rusia, dar vom vedea".

Statele Unite şi ţările NATO vor investiga pe deplin înainte de a acţiona, a declarat Biden în Indonezia, după ce s-a întâlnit cu alţi lideri occidentali în marja unui summit al marilor economii G20.

Kremlinul a declarat miercuri că unele ţări au făcut "declaraţii nefondate" despre incident, dar că Washingtonul a fost relativ reţinut. Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a declarat reporterilor că Rusia nu a avut nimic de-a face cu incidentul, despre care a spus că a fost cauzat de un sistem de apărare aeriană S-300.

Ministerul polonez de Externe a declarat că racheta a căzut în Przewodow, un sat situat la aproximativ 6 km de graniţa cu Ucraina.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat reporterilor că "cel mai probabil a fost vorba de o rachetă de fabricaţie rusească", dar că nu există nicio dovadă concretă cu privire la cine a tras. Atât rachetele cu rază lungă de acţiune ale Rusiei, cât şi rachetele de apărare aeriană folosite de Ucraina sunt modele sovietice.

Un rezident care a refuzat să fie identificat a declarat că cele două victime sunt bărbaţi care se aflau în apropierea zonei de cântărire a unei instalaţii de cereale.

Unii lideri occidentali au declarat că, indiferent cine a tras racheta, Rusia este responsabilă în ultimă instanţă.

"Ei au subliniat că, indiferent de rezultatul acestei anchete, invazia lui Putin în Ucraina este direct vinovată pentru violenţele actuale", a declarat biroul premierului britanic Rishi Sunak după o întâlnire între Sunak şi premierul canadian Justin Trudeau.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO