Eveniment

Udrea a construit doar 1.600 locuinţe pentru tineri din bugetul de jumătate de milliard de euro

Udrea a construit doar 1.600 locuinţe pentru tineri din bugetul de jumătate de milliard de euro

Autor: Mirabela Tiron

05.01.2011, 23:40 55

Elena Udrea, unul dintre cei mai influenţi şi vizibili miniştriai guvernului Emil Boc, care conduce Ministerul DezvoltăriiRegionale şi al Turismului (MDRT), a făcut doar 1.602 de locuinţepentru tineri din cele 100.000 de ANL-uri promise şi niciuna dincele 25.000 de locuinţe la sate anunţate anul trecut, deşi a avutun buget total de de puţin peste jumătate de miliard de euro.

Cu toate acestea, Udrea susţine că cei 523 de milioane de euro,care au fost alocaţi de la bugetul de stat către MDRT, au fostcheltuiţi pe dezvoltarea a 88 de săli de sport, 15 bazine de înot,2 patinoare artificiale, 29.000 de apartamente reabilitate termic,nouă domenii schiabile şi doar 1.602 locuinţe pentru tineri.

Întrebată de ZF în ce stadiu se află centrele de băi termaleanunţate în Capitală în urmă cu doi ani, dar şi cele din Covasna şiHarghita, unde promitea anul trecut investiţii de 20 mil. euro,Elena Udrea a declarat că aceste proiecte nu au fost demarate.

"Nu a venit niciun investitor care să îşi prezinte interesulpentru dezvoltarea de centre cu băi termale în Capitală şi cu caresă realizăm un parteneriat public-privat. În cazul în care nu îşiva arăta interesul nimeni nici anul acesta, atunci vom demara oinvestiţie cu banii de la bugetul de stat, aşa cum s-a întâmplat şiîn Ungaria, cunoscută pentru băile termale", a declarat Udrea, 37de ani.

În ceea ce priveşte dezvoltarea de centre balneare, ea aspus că nu s-a demarat proiectul de 20 mil. euro anunţat pentrudezvoltarea turistică a Covasna şi Harghita, în schimb au fostconstruite băi tradiţionale în localitatea Coşmeni din judeţulHarghita, s-au amenajat lacuri sărate în Ocna Sibiului, s-adezvoltat o bază de tratament în judeţul Covasna şi un complexbalnear în Băile Tuşnad, încă patru proiecte fiind în curs dederulare.

"Nu am reuşit să realizăm tot ce ne-am propus, însă apreciezrezultatele pe 2010 ca fiind mulţumitoare. (…) Cu un buget mai miccu 41% faţă de cel din anul 2009, a trebuit să continuăm programelea două ministere, să finalizăm proiecte aflate în implementare şisă începem altele noi", a declarat Elena Udrea, 37 de ani, care afost numită ministru al turismului în decembrie 2008, iar de lasfârşitul anului 2009 a devenit şi ministru al dezvoltăriiregionale.

Legat de programul de construcţie de locuinţe pentru tineri,Elena Udrea a declarat că au fost în execuţie 6.500 de locuinţe,dintre care au fost finalizate 1.602 anul trecut, cu un buget de196 mil. lei. "În limita sumelor alocate în 2011 vor fi finalizateşi restul locuinţelor", a declarat Udrea, care promitea însă anultrecut că va dezvolta în trei ani 100.000 de locuinţe pentrutineri.

Dacă bilanţul din domeniul dezvoltării regionale arată doar1.602 locuinţe pentru tineri din 100.000 promise, zero case la satdin 25.000 promise, săli de sport, bazine de înot şi sisteme dealimentare reabilitate, cel din turism prezintă doar câteva pârtiide schi finalizate şi un brand turistic de ţară. "Prioritatea înturism fost lansarea brandului turistic, un proiect realizat pebani europeni", a declarat Udrea. Ea a mai adăugat că din banii dela bugetul de stat s-au avut în vedere investiţii în dezvoltareainfrastructurii de schi (instalaţii de agrement, 54 de pârtii deschi, 2 piste biatlon, o trambulină) pentru care s-au alocat 87,5mil. de lei. Cu toate acestea, din 17 proiecte pe infrastructură deschi, doar nouă au fost finalizate în Nucet, Predeal, Râşnov,Borsec, Azuga, Sinaia, Mălini şi Sfântu Gheorghe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO