Opinii

Opinie Dan Armeanu: Finanţarea prin Bursă încă nu e o alternativă la creditarea bancară

Autor: Dan Armeanu

28.02.2011, 23:25 167

În acest moment, deşi dispun deresurse financiare importante, băncile nu dau drumul la creditareci preferă să realizeze operaţiuni comode şi mai puţin riscante, decreditare a statului sau acordare de credite garantate de stat prinprogramul Prima Casă.

Din nefericire, finanţareaeconomiei depinde în cea mai mare măsură de bănci şi de creditare.O altă modalitate de finanţare este reprezentată de piaţa decapital. Cu toate acestea, finanţarea economiei prin intermediulpieţei de capital este mult prea puţin utilizată în ţara noastră.De ce?

În primul rând, pentru că piaţade capital din România este, după 15 ani de funcţionare, cu multsub potenţialul ei real iar principalul vinovat este statul. Toateprivatizările importante s-au făcut în afara Bursei. Dece?

Pentru că privatizarea prin bursăpresupune transparenţă şi nu s-a dorit acest lucru. Transparenţaînseamnă obţinerea unui preţ corect şi fără comisioane pentrupoliticieni.

Dacă privatizările companiilorromâneşti sau măcar o parte a acestora s-ar fi realizat prinintermediul pieţei de capital atunci probabil Bursa de la Bucureştis-ar fi comparat cu cea de la Praga sau Varşovia. Cu toate acestea,trebuie "să remarcăm" că, după 20 de ani de capitalism, se încearcăvânzarea unor pachete minoritare ale unor societăţi importante prinintermediul Bursei. Este vorba de puţinele companii care au scăpatde privatizările dubioase.

În al doilea rând, listarea laBursă este un proces greoi şi îndelungat care însă poate aducecompaniilor fonduri importante la costuri reduse. Finanţarea prinpiaţa de capital este mai accesibilă, în general, companiilor marişi performante datorită dinamicii pieţei şi perceptieiinvestitorilor. De asemenea, instrumentele şi mecanismele delistare sau tranzacţionare par mai sofisticate decât accesarea unuicredit. Este mult mai uşor să obţii un credit decât să listezicompania. În plus, teama de transparenţă a datelor despre companieface ca acest proces să fie realizat doar de cei care au înţelesimportanţa şi avantajele lui.

În ultimii ani, reţeaua bancarăs-a extins foarte mult iar băncile au o vizibilitate foarte mare.În schimb, Bursa este o prezenţă aproape imperceptibilă. Puţiniinvestitori sau puţine companii se gândesc să-şi finanţezeproiectele în primul rând prin intermediul pieţei de capital. Poatedoar cei care au mai avut contact cu Bursa sau instrumentelebursiere. Cei mai mulţi însă au ca prim impuls utilizareacreditului ca mijloc de finanţare.

Nu în ultimul rând, se ştie căinvestiţiile pe Bursă sunt printre cele mai riscante. Aşa este, darşi rentabilitatea poate fi pe măsura riscului asumat. Poate şi dinacest motiv, Bursa nu a reuşit să atragă atenţia mai multorinvestitori. De asemenea, oportunităţile pe care dezvoltareanesustenabilă a economiei le-a oferit, au contribuit laîndepărtarea capitalurilor de piaţa bursieră. Astfel, mirajulrandamentelor mari în condiţii mai puţin riscante oferite deinvestiţiile imobiliare a reuşit atragerea de fonduri importante.Acestea au provenit în mare parte, însă, din creditare.

Cu toate acestea, piaţa decapital poate reprezenta pentru companii o alternativă viabilă şimai avantajoasă la finanţarea prin creditare. De ce?

O modalitate prin care companiilese pot finanţa constă în emisiunea de acţiuni. Un prim avantaj alacesteia este reprezentat de stabilirea de către societate acondiţiilor de emisiune (preţ, număr de acţiuni noi emise) inclusiva valorii împrumutate. În cazul creditului, băncile stabilesccondiţiile precum şi valoarea maximă a împrumutului în funcţie destarea financiară. Un alt avantaj constă în faptul că nu estenecesară existenţa unei garanţii, ceea ce în cazul băncilor nici nuse pune problema. Din punct de vedere al costurilor de finanţare,acestea sunt mult mai mici decât dobânzile bancare. De asemenea,compania nu trebuie să răspundă de modul în care sunt utilizatefondurile decât în faţa acţionarilor. Prin comparaţie, creditul nupermite schimbarea destinaţiei fondurilor iar eliberarea lor, îngeneral, se realizează progresiv şi necesită îndeplinirea unorcondiţii intermediare. Emisiunea de acţiuni reprezintă o modalitatede procurare a fondurilor financiare ce poate fi consideratănerambursabilă, în timp ce creditarea se caracterizează prinrambursare.

O altă modalitate de finanţareprin intermediul pieţei de capital, care poate fi utilizată înaceastă perioadă în care băncile au o aversiune mare faţă de riscşi manifestă reţinere faţă de creditare, constă în emisiunea deobligaţiuni. Aceasta poate fi o alternativă atât la finanţarea prinemisiunea de acţiuni, dar şi la creditarea bancară .

Toate aceste avantaje oferite definanţarea prin piaţa de capital trebuie luate în considerare dacăvrem să realizăm trecerea de la dezvoltarea economică bazată peconsum şi importuri, la un nou model de creştere economică, bazatpe investiţii, producţie şi exporturi.

Aşadar, piaţa de capital poateoferi resurse financiare importante şi mult mai ieftine pentrucompaniile care reuşesc să utilizeze instrumentele oferite deaceasta. Dezvoltarea continuă a pieţei de capital ar putea, înviitor, să detroneze monopolul băncilor de finanţare a economiei.Acest lucru este necesar, presupune răbdare şi trebuie realizat înviitorul apropiat.

Dan Armeanu este profesoruniversitar doctor la Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şiBurse de Valori din cadrul Academiei de Studii EconomiceBucureşti


Prof. univ. dr. Dan Armeanu este profesoruniversitar doctor la Facultatea de finanţe, asigurări, bănci şiburse de valori din cadrul Academiei de Studii EconomiceBucureşti

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO