Bănci și Asigurări

Afacerile Unita: plus 86%, la 138 mil. euro

05.02.2008, 20:36 12

Unita, companie de asigurari detinuta de austriecii de la Vienna Insurance Group, a incheiat anul trecut cu afaceri de 138 mil. euro (460 mil. lei), in crestere cu 86% in euro fata de 2006.
"Cresterea cu mult peste nivelul pietei, de 35%, s-a datorat eforturilor depuse pentru recuperarea cotei de piata ca urmare a restructurarii companiei. Aceasta crestere s-a realizat atat prin propria retea de vanzari, cat si prin colaborarea cu brokerii si companiile de leasing. Datorita caracteristicilor pietei asigurarilor din Romania, cresterea s-a inregistrat in special prin dezvoltarea segmentului auto", a declarat presedintele Unita, Iulian Dumitru.
La sfarsitul anului trecut, asigurarile auto detineau o pondere de 84% in portofoliul companiei, din care 39% erau asigurari de raspundere civila auto (RCA), despre care seful Unita spune ca au cel mai scazut nivel de profitabilitate, iar 45% - polite Casco.
"Strategia de dezvoltare pentru 2008 urmareste atat imbunatatirea ratei daunei si cresterea rentabilitatii pe segmentul auto, printr-o monitorizare mai atenta a retelei de vanzari, cat si imbunatatirea structurii portofoliului in sensul cresterii ponderii segmentului property si al altor tipuri de asigurari non-auto", spune seful Unita.
In 2007, asigurarile property au reprezentat 13% din afacerile companiei, ponderea fiind in scadere usoara fata de 2006, cand a fost de 15%.
Unita nu a incheiat situatiile financiare pentru anul trecut, insa estimeaza ca a mers pe pierdere, continuand astfel tendinta din 2006. "Din pacate se intrevede inca un an cu pierdere, cauzele principale fiind pe de o parte situatia anormala a pietei asigurarilor auto in ceea ce priveste practicarea unor tarife cu mult sub pragul de rentabilitate si a unor comisioane de intermediere fara justificare economica, iar pe de alta parte structura specifica a portofoliului Unita, care nu este inca suficient de diversificat pentru a asigura profitabilitatea per ansamblu", explica Dumitru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO