Business Hi-Tech

Peste 40 de echipe din România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina, Serbia şi Ungaria s-au înscris în cadrul Startup Reaktor - program de internaţionalizare pentru start-up-uri tech, prin care au acces la investiţii pre-seed şi posibilitatea de extindere în Europa de Vest şi Scandinavia. Antreprenorii mai au nouă zile pentru a se înscrie în program

Cristina Ţoncu şi Tudor Pasc

Cristina Ţoncu şi Tudor Pasc

Autor: Alexandra Cepăreanu

13.03.2024, 13:11 83

Peste 40 de echipe din România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina, Serbia si Ungaria s-au înscris în cadrul Startup Reaktor, program de internaţionalizare pentru start-up-uri tech, prin care au acces la investiţii pre-seed şi posibilitatea de a se extinde în Europa de Vest şi Scandinavia, au transmis reprezentanţii programului printr-un comunicat. Antreprenorii mai au nouă zile pentru a se înscrie în program.

„Fondatorii de start-up-uri early-stage de tehnologie din România şi Europa de Sud-Est se pot înscrie până pe 22 martie în Startup Reaktor. Startup Reaktor este un program lansat în 2022 de Romanian Tech Startups Association - ROTSA, care se află la a patra ediţie şi se desfăşoară printr-un grant Innovation Norway în parteneriat cu Techcelerator, EIT Digital, European Startup Network - Bruxelles, Strategy Tools - Norvegia, TechAngels Romania, Linnify, SeedBlink şi investitori locali.”

Programul este deschis start-up-urilor care provin din domenii precum data automation, inteligenţă artificială, enterprise software, servicii financiare, eHealth, proptech, cleantech, edutech & future of work, market places, SaaS, transport şi mobilitate, aerospace & defence, smart-city, securitate cibernetică, gaming, data & analytics şi agritech.

„În 2022, când am conceput Startup Reaktor, am pornit de la date, de la planurile şi nevoile antreprenorilor exprimate în raportul How to Support Startups To Go Global realizat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică - OECD. Aceste informaţii ne arătau că mai mult de 50% dintre startup-urile din UE se internaţionalizează în primul an, iar peste 86%  în primii trei ani. Pe de altă parte, 37% dintre startup-uri consideră UE drept piaţa cea mai importantă pentru a se dezvolta, iar în interiorul UE pieţele targetate cel mai des sunt Marea Britanie (15%), Germania (13%) şi zona scandinavă (9%), conform Startup Heatmap Europe 2021. Astfel, internaţionalizarea afacerilor este un punct esenţial pentru majoritatea fondatorilor şi o provocare pentru toate economiile. Programele de tipul Startup Reaktor sunt necesare pentru că pot minimiza riscurile, pot  opera pe baza unor parteneriate strategice şi oferă acces la infrastructuri locale din noile pieţe, persoane si date deja existente. Toate aceste acţiuni pot face ca internaţionalizarea a cât mai multe startup-uri să fie una reuşită şi mult mai rapidă”, a spus Cristina Ţoncu, director regional al Romanian Tech Startups Association (ROTSA) şi Programs Partner Techcelerator.

Printre criteriile de evaluare a proiectelor se numără componenţa şi expertiza echipei, modelul de business, impactul vizat de către soluţie, potenţialul de scalare internaţională, dimensiunea pieţei vizate, competiţia identificată, acţiunile de validare realizate până în prezent, arată sursa citată anterior.

Companiile selectate în program vor parcurge patru bootcamp-uri intensive care vor aborda următoarele teme: adaptarea modelui de business pentru a fi favorabil dezvoltării internaţionale (prin matchmaking cu mentori şi experţi internaţionali, acces la un lead mentor pentru acţiunile de customer development); tehnici de validare - împreună cu Linnify; analiza pieţei (analiza pieţelor vizate şi identificarea pieţei internaţionale potrivite pentru lansare, realizarea de experimente şi de analiză a clienţilor în pieţele selectate pentru extindere, suport în identificarea partenerilor potriviţi în respectiva piaţă) şi accesarea pieţei (realizarea strategiei de internaţionalizare, suport în planul de comercializare şi generarea de lead-uri pe zona de clienţi şi distribuitori).

„Programul de internaţionalizare Startup Reaktor beneficiază de susţinerea a peste 30 de parteneri din ecosistemul de start-up-uri de tehnologie din Europa. De asemenea, fondatorii vor avea acces la mentorat şi asistenţă aplicată oferită de peste 100 de experţi internaţionali din cele zece ţări partenere din Europa de Vest şi Scandinavia. Serviciile de consultanţă şi expertiză sunt oferite de Strategy Tools - Norvegia, partener al programului alaturi de Innovation Norway.”

Pe 29 aprilie programul va găzdui Startup Reaktor Alpha DemoDay, un eveniment de pitching în cadrul căruia start-up-urile participante îşi pot prezenta business-urile în faţa partenerilor internaţionali si investitorilor asociaţi programului.

„Prin parteneriatul programului cu SeedBlink şi alţi investitori locali, cele mai performante companii vor avea acces la listarea pe SeeBlink pentru runde de investiţii pre-seed de la 50.000 până la 300.000 de euro. Ulterior acestor activităţi, start-up-urile vor avea acces în continuare la infrastructura şi suportul echipei Startup Reaktor, a ROTSA şi a partenerilor europeni ai programului. (...).”

Startup Reaktor este primul program “internationalization first” dedicat start-up-urilor tech din Europa de Sud-Est aflate în faza early stage şi very early stage, cu focus pe validarea şi lansarea de pieţe noi. Activităţile din program urmăresc în special ca start-up-urile să se poată lansa şi dezvolta rapid în pieţe internaţionale, în special în ţările nordice şi zona Europei de Vest, să certifice valoarea investiţională a startup-ului la finalul programului şi să faciliteze atragerea de finanţare prin investitorii asociaţi programului.

„Startup Reaktor a fost creat pentru a răspunde intersecţiei unor nevoi critice ale fondatorilor care vizează atragerea unei runde pre-seed şi obţinerea accelerată a validării şi tracţiunii internaţionale. Pentru ca tot mai mulţi fondatori din România si Europa de Sud-Est să atingă acest obiectiv, Startup Reaktor împreună cu partenerii locali şi europeni a validat o serie de caracteristici, care fac ca acest program să fie eficient şi unic în peisajul regional. Astfel, Startup Reaktor este dedicat companiilor aflate înainte de prima sau a doua rundă de finanţare , se concentrează aproape exclusiv pe explorarea de pieţe noi; asigură susţinerea unor parteneri locali facilităţi de Romanian Tech Startups Association şi a unei comunităţi de organizaţii reunite în European Startup Network şi facilitează accesul în pieţele internaţionale vizate, aceasta fiind şi faza critică a lansării pe o piaţă nouă a unui startup tech. Prin acest program susţinem tot mai mulţi fondatori din România şi din regiune să beneficieze de aceste oportunităţi, iar eforturile lor de internaţionalizare să fie de succes”, a spus Tudor Pasc, director al programelor de incubare dezvoltate de Romanian Tech Startups Association (ROTSA).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO