Business Hi-Tech

Un nou model de tastatură permite scrierea mult mai rapidă decât tradiţionala QWERTY

Un nou model de tastatură permite scrierea mult mai...

Autor: Octavian Calei

27.04.2013, 14:37 1552

Un grup de cercetători de la universităţi prestigioase din Marea Britanie, Germania şi SUA au creat un nou model de dispunere a butoanelor pe tastatură, care face ca scrisul pe dispozitive cu touchscreen să fie mai rapid şi eficient, scrie BBC.

Noul design al tastaturii se numeşte KALQ, după ordinea literelor conţinute de una dintre linii.

Creatorii tastaturii au folosit metode speciale de optimizare pentru a identifica cea mai bună combinaţie care să ofere o eficienţă maximă.

Cercetători de la universitatea britanică Saint Andrews, Max Planck Institute for Informatics din Germania şi Montana Tech din SUA s-au asociat pentru a lucra împreună la dezvoltarea tastaturii virtuale care va putea fi descărcată gratuit ca aplicaţie pentru dispozitivele cu sistem de operare Android.

Tastarea cu două degete este diferită din punct de vedere ergonomic faţă de tastatura QWERTY care a fost creată pentru dactilografi la sfârşitul secolului 19, arată specialiştii.

Testele cercetătorilor au arătat că utilizatorii pot tasta în medie 20 de cuvinte pe minut cu o tastatură QWERTY pe un touchscreen. Noul design grupează vocalele în partea dreaptă, degetul stâng având în proximitate majoritatea literelor. Cu ajutorul unui algoritm de corectare, utilizatorii antrenaţi cu noul format au reuşit să tasteze 37 de cuvinte pe minut.

„Credem că tastatura KALQ oferă un design destul de îmbunătăţit care îi va motiva pe utilizatori să facă schimbarea şi să beneficieze de o dactilografiere mai rapidă şi mai confortabilă”, a spus Per Ola Kristensson, lector la School of Computer Science din cadrul Universităţii Saint Andrews.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO