Business Internaţional

Răsturnare de situaţie în Marea Britanie după alegerile de ieri: Partidul Conservator, avans minim în faţa laburiştilor. BBC avertizează: Tory se va situa sub majoritatea necesară pentru formarea guvernului. Se vorbeşte deja despre un nou referendum pentru Brexit. LIVE TEXT

Răsturnare de situaţie în Marea Britanie după...

Autor: Ştefan Stan, Mediafax

09.06.2017, 06:35 4160

Lira a scăzut după rezultatele parţiale ale alegerilor din Marea Britanie

Lira sterlină a scăzut, dar acţiunile companiilor au crescut după rezultatele parţiale ale alegerilor din Marea Britanie, potrivit BBC.

Valoare lirei a scăzut peste noapte. În raport cu dolarul, lira a scăzut cu 2%, ajungând la 1,27 dolari, pieţele fiind îngrijorate de continuare incertitudinilor politice. Lira a scăzut cu 1,7% faţă de euro, ajungând la 1,1350.
 
Totuşi, acţiunile au crescut. Indexul FTSE 100 a crescut cu 0,9%. O scădere a valorii lirei influenţează indexul FTSE 100 în contextul în care majoritateacompaniilor care fac parte din index au numeroase operaţiuni peste hotare. O liră mai slabă înseamnă că profiturile câştigate peste hotare valoarează mai mult după ce sunt convertite înapoi în lire.
 
Acţiunile companiilor care îşi fac profitul în Marea Britanie au fost, însă, afectate de rezultat. Constructorii de case au înregistrat pierderi de 5%, iar acţiunile companiilor de retail au scăzut, de asemenea, în contextul în care o liră slabă ar scumpi bunurile importate.
 
Traderii se aşteptau la o victorie clară a partidului Conservator, condus de Theresa May, dar acum sunt îngrijoraţi de perspectivele politice incerte. Scăderea lirea sterline este departe de cea înregistrată după Brexit, când moneda a pierdut 10%.
 
Partidul Conservator rămâne formaţiunea cu cel mai mare număr de reprezentanţi în Camera Comunelor, cu 318 locuri, dar se situează sub majoritatea de 326 de locuri necesară pentru formarea guvernului, potrivit rezultatelor după numărarea voturilor din peste 99% din circumscripţii.
 
Partidul Conservator obţine 318 locuri în Camera Comunelor, care are 650 de membri. Pe locul al doilea se situează Partidul Laburist, condus de Jeremy Corbyn, cu 261 de locuri. În actuala legislatură, conservatorii aveau 331 de reprezentanţi. În condiţiile în care mai sunt de anunţat rezultatele dintr-o singură circumscripţie electorală este clar că partidul condus de Theresa May a pierdut majoritatea necesară formării guvernului.
 

Liderul Partidului Independenţei Marii Britanii (UKIP), Paul Nuttall, şi-a anunţat demisia

Liderul Partidului Independenţei Marii Britanii (UKIP), Paul Nuttall, şi-a anunţat demisia vineri, în urma rezultatelor dezastruoase din alegerile legislative, în urma cărora formaţiunea naţionalistă nu a reuşit să obţină niciun loc în Camera Comunelor, informează site-ul The Guardian.  

"Îmi dau demisia azi din postura de lider al UKIP, cu efect imediat. Această decizie va permite partidului să aibă un nou lider până la congresul din septembrie. Noul brand UKIP trebuie lansat, iar o nouă eră trebuie să înceapă cu un lider nou.

Niciodată nu mi-am propus să conduc partidul la trei alegeri parţiale şi aceste alegeri generale într-un interval de şase luni. Aş fi vrut cel puţin un an de linişte, pentru a relansa şi reconstrui structurile partidului", a spus Nuttall. Nuttall are încredere că "partidul are un mare viitor ca paznic al Brexit, proces care este pus în pericol în urma alegerilor". Totodată, el crede că UKIP are putea să fie un partid mai popular decât a fost vreodată, în următoarele 18 luni.

După numărarea voturilor din peste 99% dintre circumscripţiile electorale din Marea Britanie, formaţiunea naţionalistă eurosceptică Partidul Independenţei Marii Britanii (UKIP) nu a reuşit să obţină niciun loc în Camera Comunelor. Paul Nuttall s-a clasat pe locul trei, după reprezentantul Partidului Conservator şi cel al Partidului Laburist, în circumscripţia Boston and Skegness.

În urma demisiei lui Nuttall, Pete Whittle este liderul interimar al Partidului Independenţei Marii Britanii (UKIP).

 

Partidul Conservator, al premierului Theresa May, se clasează pe primul loc în urma scrutinului legislativ desfăşurat în Marea Britanie, având un avans foarte mic în faţa Partidului Laburist, potrivit rezultatelor parţiale după numărarea voturilor din 546 de circumscripţii dintr-un total de 650.

Rezultatele parţiale indică că Partidul Conservator (centru-dreapta) a obţinut 41,2% din voturi, în timp ce laburiştii au adunat 40,8%. Partidul Liberal-Democrat (centru), condus de Tim Farron a obţinut 6,9%, potrivit BBC News online.

În ceea ce priveşte distribuirea locurilor, rezultatele parţiale după contabilizarea a 546 din totalul de 650 de circumscripţii electorale arată că Partidul Conservator a obţinut 250 de locuri în Camera Comunelor, în timp ce Partidul Laburist (centru-stânga), condus de Jeremy Corbyn, a luat 232 de locuri. Aceste date sugerează că formaţiunea premierului Theresa May se va situa sub majoritatea de 326 de locuri necesară pentru formarea guvernului. În actuala legislatură, conservatorii aveau 331 de locuri.

Partidul Naţional Scoţian (centru-stânga, proeuropean), al premierului Scoţiei, Nicola Sturgeon, a obţinut 33 de locuri, iar Partidul Liberal-Democrat (centru), condus de Tim Farron, are 10 locuri. Formaţiunea naţionalistă eurosceptică Partidul Independenţei Marii Britanii (UKIP) nu a obţinut niciun loc până la această oră.

Proiecţii BBC: Partidul Conservator se va situa sub majoritatea necesară pentru formarea guvernului

Partidul Conservator, care va rămâne formaţiunea cu cel mai mare număr de parlamentari, ar urma să piardă 13 locuri comparativ cu rezultatul după scrutinul legislativ anterior, estimează BBC. Pe locul al doilea ar urma să se claseze Partidul Laburist (centru-stânga), condus de Jeremy Corbyn, cu 262 de locuri, un avans de 30 de locuri comparativ cu alegerile precedente, în timp ce Partidul Naţional Scoţian (centru-stânga, proeuropean), al premierului Scoţiei, Nicola Sturgeon, este creditat cu 34 de locuri în Camera Comunelor, în scădere cu 21 de locuri. Partidul Liberal-Democrat (centru), condus de Tim Farron, ar urma să aibă 13 locuri.

Arhitectul Brexitului, Nigel Farage, avertizează în legătură cu posibilitatea unui nou referendum pe tema Brexit

Nigel Farage, fostul lider al formaţiunii naţionaliste eurosceptice Partidul Independenţei Marii Britanii (UKIP), avertizează că ar putea urma un nou referendum privind apartenenţa Regatului Unit la Uniunea Europeană, în urma rezultatului neconcludent al scrutinului legislativ, relatează BBC News. Fostul lider al UKIP a declarat că într-o astfel de situaţie "nu ar avea de ales" decât să se revină în politică. Credibilitatea Theresei May în fruntea Partidului Conservator a fost "zdruncinată în mod fatal", a mai adăugat Farage. Paul Nutall, actualul lider al formaţiunii eurosceptice, a afirmat şi el că decizia Theresei May de a convoca alegerile a pus procedura de Brexit "în pericol".

Premierul Scoţiei: Rezultatul scrutinului legislativ din Marea Britanie reprezintă un "dezastru" pentru May

Nicola Sturgeon, premierul Scoţiei, a declarat că rezultatul alegerilor parlamentare din Marea Britanie este dezamăgitor pentru Partidul Naţional Scoţian (SNP), însă constituie un "dezastru" pentru Theresa May, informează BBC News online.


"În mod clar este un rezultat dezamăgitor, am pierdut câţiva parlamentari extraordinari", a declarat liderul scoţian după ce partidul ei a pierdut mai multe locuri în Parlamentul de la Londra.

"Este un dezastru pentru Theresa May, ea a convocat alegerile în mod clar cu foarte multă aroganţă crezând că va zdrobi opoziţia (…) poziţia ei este foarte, foarte dificilă", a continuat Sturgeon, care a adăugat că se va gândi în legătură cu cererile privind organizarea unui nou referendum după ce SNP a suferit înfrângeri în faţa conservatorilor, laburiştilor şi liberal-democraţilor, formaţiuni care se opun posibilităţii desprinderii Scoţiei de Marea Britanie.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO