Companii

Tranzacţia dintre grupul turc Arçelik şi grupul american Whirlpool a fost finalizată. Ce se întâmplă cu operaţiunile producătorului de electrocasnice Arctic din Dâmboviţa?

Tranzacţia dintre grupul turc Arçelik şi grupul...

Autor: Cristina Roşca

06.04.2024, 14:58 23666

Tranzacţia dintre grupul turc Arçelik şi grupul american Whirlpool, ce vizează operaţiunile din Europa ale celor doi giganţi, a fost finalizată, rezultatul fiind crearea unei noi entităţi - Beko Europe. Aceasta din urmă adună businessul din sectorul electroctrocasnicelor al Whirlpool din Europa şi pe cel de electrocasnice, electronice de consum, aer condiţionat şi electrocasnice mici al Arçelik tot din Europa.

Rezultatul este o companie cu peste 20.000 de angajaţi şi 11 unităţi de producţie cu o capacitate cumulată de aproximativ 24 de milioane de electrocasnice pe an. Noua entitate este deţinută în proporţie de 75% de Beko (deci de Arcelik), iar 25% de Whirlpool.

Dintre cele 11 unităţi de producţie, două sunt în România, e vorba de fabricile Arctic din Găeşti şi Ulmi, judeţul Dâmboviţa. Celelalte sunt în Cassinetta, Melano, Comunanza şi Siena în Italia, Wroclaw, Radomsko şi Lodz în Polonia, Poprad în Slovacia şi Yate în Marea Britanie.

„În ultimii zece ani, ne-am stabilit obiective clare pentru a dezvolta afacerea şi pentru a transforma industria de electrocasnice (…). Creşterea a fost impulsionată de achiziţii bine gândite şi de asocieri în participaţie inovatoare cu companii de top, cum ar fi Singer în Bangladesh şi Hitachi în Asia. Crearea Beko Europe şi achiziţia activelor Whirlpool din regiunea Orientului Apropiat şi a Africii de Nord reprezintă o nouă etapă esenţială în parcursul Arçelik şi al zecelea an de creştere continuă (…)“, a declarat Hakan Bulgurlu, CEO al Arçelik, despre finalizarea tranzacţiei.

Pe lângă acordul pentru operaţiunile din Europa, anunţat în 2023, a fost finalizat şi un altul prin care Arçelik dobândeşte proprietatea deplină a operaţiunilor Whirlpool din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (MENA). Aceasta este o tranzacţie separată.

„Suntem încântaţi că am atins acest moment important în finalizarea tranzacţiei cu Arçelik şi crearea Beko Europe. Această etapă majoră deschide un nou capitol (…). Suntem entuziasmaţi de oportunităţile considerabile pe care Beko Europe le va crea", a adăugat Marc Bitzer, preşedinte şi director general, Whirlpool Corporation.

În noua entitate, România joacă un rol major dat fiind că cele două fabrici locale produc anual câteva milioane de maşini de spălat şi frigidere care ajung mai departe în toată lumea. Producătorul de electrocasnice a terminat anul 2022 (cel mai recent pentru care există date publice) cu o cifră de afaceri record, de 3,8 mld. lei, cu 8,5% mai mare decât în 2021.

Cifrele raportate la Ministerul de Finanţe se referă atât la businessul de producţie, cât şi de import şi distribuţie (produse electrocasnice aduse în România din alte fabrici ale grupului). Grupul Arcelik operează local tot business-ul Arctic printr-o singură entitate. La total, producţia contribuie cel mai mult, respectiv circa 70%, conform datelor ZF cele mai recente.

Acum, Arctic e parte din Beko Europe.

“Astăzi este prima zi din parcursul Beko Europe (…). Prin activele celor două companii, obţinem anvergură (…). Prin înţelegerea nevoilor în schimbare ale clienţilor şi consumatorilor noştri, ne propunem să impulsionăm industria europeană de electrocasnice către un viitor mai competitiv şi mai sustenabil”, a afirmat Ragıp Balcıoğlu, CEO al Beko Europe.

Părţile nu au declarat ce cifră de afaceri va avea noua companie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO