Eveniment

Adrian Păunescu - Biografie

Autor: Mediafax

05.11.2010, 10:46 1592

Poetul Adrian Păunescu a definit o generaţie, cu cenaclulFlacăra şi cu versurile sale, după căderea comunismului a fostacuzat că i-a scris poeme laudative lui Nicolae Ceauşescu; dar, cutoate acestea, el a rămas un nume în viaţa publică şi politicăromânească.

Adrian Păunescu - născut la 20 iulie 1943, în Copăceni, judeţulBălţi, Basarabia, în prezent Republica Moldova - a fost poet,publicist şi om politic. Păunescu şi-a petrecut cea mai mare partea copilăriei la Bârca, în judeţul Dolj, şi a absolvit ColegiulNaţional "Carol I" din Craiova, ulterior studiind filologia laUniversitatea din Bucureşti.
Adrian Păunescu este cunoscut mai ales ca poet şi ca organizator alCenaclului Flacăra, el fiind şi unul dintre cei mai prolificiautori români contemporani.

Vezi maimulte informatii despre decesul poetului in stireaPoetulAdrian Păunescu a murit


A debutat ca poet în 1960, iar din 1973 a condus revista Flacăra,din fruntea căreia a fost destituit în iulie 1985. Pretextulimediat a fost scandalul busculadei iscate la concertul CenacluluiFlacăra din Ploieşti din iunie 1985, însă Adrian Păunescu devenisecunoscut şi pentru criticile la adresa puterii, un exemplu fiindpoemul "Analfabeţii", publicat în 1980, în Flacăra.
Între anii 1970 şi 1980, Păunescu a devenit o figură importantă înpresa românească. Cenaclul Flacăra, pe care l-a înfiinţat, şirevistele pe care le-a coordonat au exercitat o atracţieindiscutabilă asupra tineretului şi a vieţii publice dinRomânia.
De multe ori, însă, colegii de breaslă au făcut referiri lapoeziile sale, în care îl lăuda pe Nicolae Ceauşescu.

După căderea comunismului, nu i s-a permis reîntoarcerea laconducerea revistei Flacăra, astfel că, în toamna anului 1990, afondat revista Totuşi iubirea. În calitate de publicist a maicondus ziarul Sportul românesc, o scurtă perioadă, în 1999, şi arealizat emisiuni de fotbal la Antena 1, participând, în calitatede invitat, la numeroase emisiuni pe teme culturale şi politice laTele 7 ABC, Pro TV, Realitatea TV.
Relaţia lui Păunescu cu regimul Ceauşescu este, în general,considerată ambiguă, mergând de la scrierea de poeme adulatoare lacritici publice directe. Aceasta explică şi varietatea poziţiilorpro şi contra Păunescu de după 1989.
Păunescu a fost secretar al UTC la Uniunea Scriitorilor, membru alPCR. După Revoluţia din decembrie 1989 a fost marginalizat, dar afost readus în atenţia opiniei publice prin postul naţional deteleviziune, în cadrul unei emisiuni realizate în 1992 de MihaiTatulici.
Din august 1992 a devenit membru al PSM, iar din ianuarie 1995,prim-vicepreşedinte al partidului. La 27 septembrie 1992 a fostales senator de Dolj, pe listele PSM. La alegerile din 3 noiembrie1996, partidul său nu a obţinut numărul de voturi necesar intrăriiîn Parlament. La 8 februarie 1997 demisionează din toate funcţiiledeţinute în partid, în semn de protest faţă de inactivitateaconducerii partidului şi de lipsa de reacţie la iniţiativarealizării unei stângi unite. Demisia a fost respinsă de ConsiliulNaţional al PSM.
La alegerile parlamentare din 2000 este ales senator pe listelePDSR - Dolj, în 2004 câştigă un nou mandat, pe listele PSD, încircumscripţia electorală Hunedoara şi deţine funcţia de preşedinteal Comisiei pentru cultură. Citiţi mai mult desprebiografia lui Adrian Păunescu pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO