Eveniment

BNR catre casele de amanet: Nu primiti imobile in garantie!

13.01.2010, 23:17 1212

Casele de amanet, care se incadreaza in categoria institutiilorfinanciare nebancare supervizate de BNR, pot sa acorde credite doarin baza primirii spre pastrare de bunuri mobile, astfel ca nu audreptul sa acorde imprumuturi garantate cu ipoteca, potrivit unuicomunicat al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Conform conditiilor impuse de legislatia aplicabila, casele deamanet nu pot accepta drept garantie bunuri imobile, respectivconstructii sau terenuri", precizeaza banca centrala. ClarificarileBNR au venit ca urmare a aparitiei in presa a unor informatiiprivind activitatea unor case de amanet, care ar acorda credite inbaza unor garantii imobiliare.

"Banca Nationala a Romaniei a luat la cunostinta, prinintermediul informatiilor publicate in presa, de faptul ca anumiteinstitutii financiare nebancare de tip case de amanet ofera/acordaimprumuturi in baza unor garantii imobiliare. Intrucat astfel deoperatiuni sunt prezentate ca fiind ,«absolut legale», BancaNationala a Romaniei considera oportun sa aduca la cunostintapublicului (precum si a autoritatilor cu atributii de control)aceste precizari."

Contactata ieri de Ziarul Financiar, o casa de amanet dinjudetul Iasi spune prin telefon ca "s-au putut lua in garantie casesi terenuri, dar nu se mai poate deocamdata", dupa o scurtaconsultare cu restul personalului.

Alta casa de amanet din Iasi spune ca nu este legala aceastapractica si ca BNR nu permite acest lucru, dar ca a vazut la altecase de amanet reclame de acest gen.

Conditiile minime de acces la activitatea de creditare peteritoriul Romaniei sunt reglementate prin Legea nr. 93/2009privind institutiile financiare nebancare, care stabileste caactivitatea de creditare ce poate fi desfasurata de casele deamanet se limiteaza la "acordare de credite cu primire de bunurispre pastrare". Acest lucru restrange implicit categoriile debunuri care pot face obiectul garantiei creditului acordat decasele de amanet la bunurile mobile, ce pot fi primite si pastratede creditor pana la rambursarea imprumutului, mai precizeazaBNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO