Eveniment

De-acum nu mai trebuie sa mergem la gradinita

17.11.2003, 00:00 19



Pe 16 noiembrie 1914 a inceput sa functioneze Rezerva Federala a Statelor Unite, iar pe 16 noiembrie 1901, A.C. Bostwick a alergat cu automobilul o mila in mai putin de un minut. La aceeasi data, dar in 1913, Marcel Proust publica primul volum din "In cautarea timpului pierdut", iar in 1982 naveta Columbia completa primul sau zbor operational. Si tot pe 16 noiembrie, dar in anul 42 inainte de Hristos se nastea imparatul roman Nero.



In data de 16 noiembrie 1998 a aparut si primul numar din Ziarul Financiar. A fost o zi cand liderii coalitiei care conducea atunci Romania s-au declarat de acord ca Mugur Isarescu sa ramana la conducerea Bancii Nationale a Romaniei; ministrul Finantelor, Decebal Traian Remes, estima o crestere a veniturilor bugetare, in conditiile cresterii pretului benzinei la 7.500 lei/litru si al motorinei la 5.000 lei/litru (este vorba de trecerea calcului accizelor de la Ecu/tona la euro/tona); PDSR anunta o motiune simpla pe tema sanatatii publice, iar primarul ales al Bucurestilor, Viorel Lis, depunea juramantul. Indicele oficial Rasdaq a crescut cu 1,23%, ajungand la 779 puncte, iar valoarea totala a tranzactiilor zilei a fost de 7,38 miliarde lei, sub cea din sedinta precedenta, de 9,91 miliarde lei. La bursa, indicele global BIG a crescut cu 1,03%, la 386,34 puncte, iar cele mai tranzactionate societati au fost Dacia si Banca Transilvania.



In ciuda aerului de banalitate al evenimentelor din ziua cu pricina, peisajul de ansamblu al societatii din acea perioada indreptatea lansarea pe piata a unui cotidian specializat pe economie si finante. Se stinsesera iluziile din urma cu un an ca tranzitia se putea termina, cu putin efort, peste noapte, iar presa prelua numeroase materiale din ziarele occidentale despre dezastrul macroeconomic romanesc si despre dezorientarea investitorilor straini, care cu doar un an in urma fusesera gata sa vada in mediul de afaceri romanesc un potential Eldorado. Cu atat mai mult era nevoie de niste interpretari echilibrate ale realitatii, care sa puna intr-o perspectiva corecta situatia din tara.



Nici un ziar nu avea pe atunci in fiecare zi pagini intregi cu articole despre evenimentele de pe pietele internationale ori cu analize despre cum intelegeau reforma vecinii nostri est-europeni. In plus, pe drumul lung intre cunoasterea realitatii economice si informarea cititorului, ziarele de la noi pierdeau des firescul comunicarii jurnalistice, confiscata fie de limba de lemn a comunicatelor oficiale, fie de tehnicismul unor termeni financiari pe care putini se oboseau sa-i explice. Acestea erau golurile pe care Ziarul Financiar isi propunea la acea vreme sa le umple pe piata jurnalistica romaneasca.



De la 16 noiembrie 1998 au trecut cinci ani si numai cititorii pot spune daca Ziarul Financiar si-a indeplinit sau nu promisiunile de atunci. Aici, in redactie, echipa s-a schimbat mult fata de acel moment, iar pe unii din colegii nostri care semnau in primul numar si-i mai amintesc doar cativa din cei de azi. Multi dintre actualii redactori sau tehnoredactori care citesc acum paginile scoase din arhiva se arata nu atat nostalgici, cat amuzati fata de aspectul si de continutul lor. La prima vedere, e vorba de orgoliul jurnalistic, acelasi care il face pe orice ziarist sa se uite cu superioritate la ceea ce scria in urma cu cativa ani - un fel de "uite cum aratam cand eram mici". In realitate insa e vorba de efectul ironic dat de cunoasterea, astazi, a deznodamantului unora din evenimentele infatisate acolo.



In pagina 8, de pilda, langa fotografia unei benzinarii, cu legenda "Petrom va concedia aproape 12.000 de salariati", citeam ca Societatea Nationala a Petrolului, desi necotata la bursa, anunta o emisiune de actiuni, in pregatirea unei privatizari iminente. Pe prima pagina, cei de la Tractorul Brasov se declarau si ei in febra unor negocieri intense cu nu mai putin de trei firme straine care ravneau sa preia, probabil, atractivele datorii ale societatii. Nimic mai firesc sa-ti cauti cumparatori, atata vreme cat, pe prima pagina, "Coalitia spune ca e pregatita sa inchida intreprinderile". Cat priveste situatia internationala, "simpatia pentru poporul irakian atat de incercat in ultimii ani este in crestere in randul populatiei arabe", caci americanii si britanicii, desi au renuntat pe moment sa bombardeze Irakul, au amenintat ca il vor ataca "la cel mai mic semn de nesupunere". Singura veste buna din Orientul Mijlociu venea de la Yasser Arafat, care, la rubrica "Ultima ora", sustinea ca va declara in sase luni statul palestinian, fix pe 4 mai 1999.



E greu, asadar, pentru ziarist sa scape de senzatia de déja vu si de repetitie in gol a istoriei. Totusi, important nu e faptul ca situatii sau declaratii oficiale facute atunci seamana cu altele de astazi, ci faptul ca intre timp au existat in societate forte care au mers impotriva rezistentei la schimbare si la reforma. In afara de politicieni sau directori care acum cinci ani isi luau angajamente neonorate nici pana azi, in Romania exista intreprinderi mici si mijlocii, mari oameni de afaceri, investitori straini, o societate civila - acele "forte ale pietei" care in ultimii cinci ani au dus tara inainte. Ale lor sunt interesele pe care le reprezinta Ziarul Financiar. Daca n-ar fi fost ei, ziarul n-ar fi avut despre ce sa scrie azi, iar amuzamentul detasat fata de stirile din noiembrie 1998 n-ar fi fost posibil: "uite cum aratam cand eram mici" ar fi reprezentat constatarea trista ca de atunci n-am evoluat deloc. Dar iata ca ne-am facut mari; avem cinci ani, gradinita s-a terminat - de-acum putem sa mergem si noi la scoala.





Cine sunt cei care ne citesc



Ziarul Financiar are 143.000 de cititori in medie pe editie, situandu-se pe locul 10 in ierarhia ziarelor nationale, conform ultimului Studiu National de Audienta pentru Presa SCrisa realizat de BRAT.



Fata de prima livrare de date privind audienta (primavara anului 2002), ZF a crescut cu 35%.



* ZF este citit intr-o mai mare masura de barbati (53%) fata de femei (47%).



* Varsta medie a cititorilor este de 37 de ani. Cei mai multi cititori provind din segmentul de varsta 25-34 de ani (29%), urmat de segmentul de varsta 45-54 de ani (25%), segmentul de 35-44 de ani (24%), segmentul de varsta 14-24 de ani (16%) si segmentul de varsta 55-64 de ani (6%).



* Cei mai multi cititori au studii superioare - 51% -, 45% au studii medii, si doar 4% au studii primare.



* Dintre cititorii ZF, 83% lucreaza, 7% sunt elevi si studenti, 6% sunt pensionari, 1% sunt someri.



* 57% din cititori provin din familii cu categorie sociala AB (manageri, directori principali si de nivel mediu, profesionisti de inalta educatie), 37% din categoria de mijloc C (angajati ce presteaza munca non-manuale, muncitori calificati) si 6% din D-E (angajati si muncitori cu educatie redusa).



* Cititorii ZF au cel mai ridicat venit dintre cei care citesc presa scrisa. Venitul mediu al cititorilor ZF este de 214 dolari (in timp ce in randul populatiei venitul mediu este de 108 dolari). In familiile unde este citit ZF venitul mediu pe gospodarie este de 382 dolari (fata de 218 in randul populatiei). In medie, fiecare membru al familiilor unde este citit ZF obtine lunar 140 dolari net.



* Publicul ZF provine in masura mai mare din orasele cu peste 200.000 de locuitori. Din analiza datelor despre populatie si cititorii de ZF se confirma orientarea de nisa si indexul de afinitate superior in randul persoanelor active, educate, si care provind din patura superioara a societatii. 57% din publicul ZF este fidel, adica citesc 5-6 editii din 6 aparute.



* Locul de citire al ZF: 91% dintre cititori obisnuiesc sa-l citeasca acasa; 73% obisnuiesc sa citeasca la locul de munca; 28% obisnuiesc sa-l citeasca la rude, prieteni, cunostinte.



* Ziarul Financiar are o notorietate de 61% din populatia intervievata (adica aproximativ 3,84 milioane de oameni cunosc aceast publicatie macar dupa nume).



* Domeniile care le plac mult si foarte mult si ii diferentiaza pe cititorii ZF de restul populatiei sunt: economie-finante banci (index 241 - de 2,4% mai probabil); computere, software, IT, Internet (index 198); probleme de politica externa (index 180); probleme de politica interna(index 171).



* Cititorii ZF au un standard de viata mult mai inalt fata de restul populatiei: 63% dintre cititori conduc o masina (fata de 34% in randul populatiei); 73% au avut calatorii mai lungi de o saptamana de afaceri sau agrement in ultimul an (fata de 459% in randul populatiei); merg in masura mai mar ela cinema - 38% (fata de 24%) sau folosesc PC-ul - 83% (fata de 47%).



* Cititorii ZF au casele mult mai bine inzestrate fata de restul populatiei: aproape toti cititorii au cel putin un televizor si este de 1,6 ori mai probabil fata de oamenii obisnuiti sa aiba cel putin 2 televizoare. 76% dintre cititori utilizeaza un serviciu de telefonie mobila( fata de 41% - procent din randul populatiei); 11% au case de vacanta.





* Sursa: BRAT, Raport realizat de Departamentul de cercetare a Publimedia International, editorul Ziarului Financiar. Datele folosite in raport au vizat perioada iulie 2002 iulie 2003; studiul SNA a avut la baza un esantion de 15.400 de persoane, universul analizat fiind format din 6,26 milioane de persoane

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO