Eveniment

Fostul ambasador al SUA la Bucureşti: La ASF trebuie să vină cineva neutru politic, ca Mugur Isărescu la BNR

Mark Gitenstein, fost ambasador al SUA la Bucureşti: Cu cât reforma pieţei de capital se face mai repede, cu atât investiţiile aici vor fi mai sigure. Iar piaţa de capital trebuie să nu fie afectată de politică. Ar trebui să fie ca siguranţa naţională. Foto Silviu Matei

Mark Gitenstein, fost ambasador al SUA la Bucureşti: Cu cât reforma pieţei de capital se face mai repede, cu atât investiţiile aici vor fi mai sigure. Iar piaţa de capital trebuie să nu fie afectată de politică. Ar trebui să fie ca siguranţa naţională. Foto Silviu Matei

Autor: Stefan Musgociu

09.03.2014, 20:38 680

Piaţa de capital nu trebuie să fie afectată de politică, ar trebui să fie ca „siguranţa naţională“, astfel că oricine va ajunge să conducă Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) trebuie să fie neutru politic, să fie ca guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, consideră fostul ambasador SUA la Bucureşti Mark Gitenstein.

„Cu cât reforma pieţei de capital se face mai repede, cu atât investiţiile aici vor fi mai sigure. Iar piaţa de capital trebuie să nu fie afectată de politică. Ar trebui să fie ca siguranţa naţională. Este considerată apolitică, într-o oarecare măsură. Un an electoral n-ar trebui s-o influenţeze. Oricine va ajunge să conducă ASF trebuie să fie neutru politic. Ar trebui să fie ca Mugur Isărescu. Cred că este foarte important. Multe vor depinde de acest proces, de evoluţia din Parlament. Se pare că iau în considerare protecţia statutară pentru ASF. Cred că acelaşi lucru va fi valabil pentru companiile de stat, ce fel de oameni vor fi aleşi. Marea atracţie pentru noile investiţii vor fi companiile de stat“, a afirmat Gitenstein, la emisiunea „După 20 de ani“ difuzată duminică de Pro TV.

ASF a preluat la finalul lunii aprilie a anului trecut atribuţiile fostelor CNVM (responsabilă de piaţa de capital), CSA (responsabilă de piaţa de asigurări) şi CSSPP (responsabilă de monitorizarea fondurilor de pensii private). Comasarea s-a realizat prin preluarea integrală a personalului celor trei comisii de specialitate. În decembrie 2012, guvernul a motivat adoptarea ordonanţei de urgenţă de înfiinţare a ASF prin neregulile constatate în activitatea CSA şi CNVM.

Funcţia de preşedinte al ASF este una dintre cele mai bine plătite din România, cu o remuneraţie de 14.000 euro pe lună. Şi restul membrilor din consiliul ASF au salarii mari, de circa 12.000 de euro pe lună.

 

Ni s-a propus să ajutăm să ducem Astra pe bursă la Londra şi am acceptat. Acum contractul de consultanţă este suspendat

Firma de avocatură Mayer Brown, unde lucrează şi fostul ambasador SUA la Bucureşti Mark Gitenstein, a încheiat un contract de consultanţă cu Astra pentru o posibilă listare a asigurătorului la Londra, dar proiectul este suspendat după ce ASF a pus asigurătorul sub supraveghere specială.

„Am fost întrebat ce trebuie făcut ca Astra să fie listată la bursa londoneză. Firma mea are o mare experienţă în domeniu. Am făcut multe listări la bursa londoneză pentru companii din ţări în curs de dezvoltare, mai ales din Europa Centrală şi de Est. Aşa că am acceptat să vin cu o echipă, să analizăm situaţia. Aşa că am iniţiat acel proces. N-am fost deloc implicat în activitatea de reglementare a asigurărilor. Odată ce au apărut probleme, le-am spus că, până se rezolvă, acel proiect va fi suspendat. Aceasta este situaţia acum. Sper să iasă cu bine din investigaţie, să se rezolve şi, odată rezolvată problema, vom redemara procesul.“

Gitenstein este avocat de profesie şi a fost ambasador al SUA la Bucureşti timp de peste trei ani. El şi-a încheiat mandatul în decembrie 2012 şi s-a întors în SUA. În aprilie 2013, el a fost ales membru în Comitetul Reprezentanţilor la Fondul Proprietatea, unde principalul acţionar este fondul american Elliott, iar administrarea este asigurată de Franklin Templeton.

Citiţi pe www.mediafax.ro ce a spus Gitenstein despre criza din Ucraina şi efectele ei asupra României, gazele de şist, îmbunătăţirea mediului de afaceri şi ridicarea barierelor pentru intrarea pe piaţa de capital

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO