Eveniment

Patriciu rasufla usurat. A scapat de inchisoare

11.04.2006, 00:00 28

Dinu Patriciu, actionarul majoritar al grupului Rompetrol, ramane in libertate dupa ce Curtea de Apel a respins ieri recursul formulat de reprezentantii Ministerului Public fata de decizia prin care Tribunalul Bucuresti a respins propunerea pentru arestarea preventiva a omului de afaceri.

Hotararea este definitiva si a fost pronuntata in sedinta publica, fiind luata cu opinia separata a unuia dintre cei trei judecatori, respectiv a lui Mihai Oprescu, care a considerat ca recursul Parchetului ar fi putut fi admis.

Ceilalti doi membri ai completului, respectiv presedintele Sofica Dumitrascu si Liliana Badescu, au considerat insa ca solicitarea Parchetului instantei supreme trebuie respinsa, opinie care, fiind majoritara, a ramas definitiva.

Dupa pronuntarea sentintei, Dinu Patriciu si-a exprimat bucuria pentru faptul ca, dupa doua luni, a fost luata o decizie corecta in cazul sau. El a apreciat ca decizia a fost luata pe fond, avand in vedere faptul ca s-au judecat motivele care au stat la baza propunerii de arestare preventiva.

In cazul lui Patriciu, potrivit actului prin care procurorii au cerut arestarea preventiva, punerea in miscare a actiunii penale a vizat comiterea a doua infractiuni de inselaciune cu consecinte deosebit de grave; complicitate la evaziune fiscala; vanzarea pe seama societatii Rompetrol de actiuni despre care avea cunostinta ca sunt vadit inferioare valorilor efective in scopul obtinerii pentru sine sau pentru alte persoane a unui folos in paguba societatii; manipularea pietei de capital; dezvaluire de informatii privilegiate; delapidare cu consecinte deosebit de grave.

In acest dosar, procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie ii cerceteaza pe Dinu Patriciu, Sorin Marin - fost actionar la Rompetrol, Alexandru Bucsa - vicepresedinte pe probleme financiare al grupului, Phil Stephenson - director general adjunct, Florin Aldea - directorul societatii de brokeraj Alpha Finance, precum si pe John Works - fost director executiv in al grupului Rompetrol.

In timp ce judecatorii deliberau in cazul Patriciu, vicepresedintele grupului Rompetrol, Eric Kish, a declarat la un seminar energetic organizat la Sinaia ca grupul intentioneaza sa isi dubleze, in urmatorii trei ani, reteaua de 226 de benzinarii din Franta si Spania, preluata prin achizitia firmei franceze Dyneff la sfarsitul anului trecut.

Reteaua Rompetrol in cele doua state vest-europene va ajunge la peste 450 de unitati, atat prin constructia unor statii noi cat si prin preluarea in sistem de franciza a unor benzinarii existente.

Eric Kish nu a oferit detalii despre investitiile necesare extinderii.

El a aratat ca grupul are in vedere o crestere echilibrata a activitatilor in zone care sa permita corelarea capacitatilor de rafinare cu cele de vanzare.

"Vom continua sa ne dezvoltam retelele in Albania, Bulgaria sau Georgia, unde recent am preluat 15 benzinarii. Vom urmari, in general, dezvoltarea pietei din Balcani, dar si in zona Mediteranei", a mai spus Kish.

Grupul Rompetrol a raportat pentru anul 2005 o cifra de afaceri de 2,34 miliarde de dolari, in crestere cu 45% fata de anul precedent, si un avans al profitului operational de 62%, pana la 164 de milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO