Eveniment

Statul a incasat din impozitul minim de trei ori mai mult decat indicau estimarile oficiale

Statul a incasat din impozitul minim de trei ori mai mult decat indicau estimarile oficiale
02.08.2009, 19:03 20

Ministerul de Finante a incasat, in lunile mai si iunie, circa 291 de milioane de lei (69 mil. euro) din impozitul minim, in conditiile in care declaratiile oficiale anterioare indicau o suma de 350 de milioane de lei (circa 83 mil. euro) pana la sfarsitul anului. Potrivit acestor estimari, firmele care intrau sub incidenta impozitului minim ar fi urmat sa plateasca 87,5 milioane de lei (20,8 mil. euro) intr-un interval de doua luni.

Un alt document guvernamental, vazut de Ziarul Financiar, indica insa venituri anuale de 2,1 milioane de lei (500 mil. euro). Raportat la aceste estimari, sumele incasate de stat in primele doua luni de aplicare a impozitului minim sunt usor mai mici cu 59 de milioane de lei (14 mil. euro).

"Din peste 642.000 de firme care au depus declaratia privind plata impozitului pe profit, mai mult de 415.000 intra sub incidenta impozitului minim. Acestea au de platit la bugetul de stat 291,7 milioane de lei, in conditiile in care fara impozitul minim ar fi platit doar 22,2 milioane de lei", a declarat Blejnar. "Cred ca introducerea acestui impozit este o masura buna, pentru ca a suplimentat veniturile la buget cu circa 65 de milioane de euro (270 mil. lei)", a precizat el. Seful ANAF nu a dorit insa sa ofere o estimare a incasarilor la buget care vor proveni din aceasta sursa in a doua parte a anului.

Firmele platesc incepand cu 1 mai un impozit minim anual cuprins intre 2.200 de lei (500 de euro), pentru venituri totale de pana la 52.000 de lei, si 43.000 de lei (peste 10.000 de euro) pentru venituri mai mari de 129 de milioane de lei.

Firmele care inregistreaza profit platesc in continuare un impozit de 16%, dar suma nu trebuie sa se situeze sub limita minima aferenta intervalului de venituri in care se incadreaza. Blejnar a precizat ca sunt inregistrate circa 230.000 de firme care platesc impozit pe profit mai mare decat impozitul minim stabilit pentru categoria de venituri din care fac parte.

Introducerea impozitului minim a generat ingrijorare privind inchiderea unui numar mare de firme care inregistrau afaceri de cateva mii de euro pe an si care nu au astfel capacitatea de a plati impozitul minim. Multi dintre micii intreprinzatori au amenintat cu suspendarea activitatii inca de la inceputul discutiilor privind introducerea acestei masuri de catre Guvern.

La Registrul Comertului s-au inregistrat, in luna mai, 4.340 de radieri de firme, cu mai mult de o treime peste nivelul consemnat in aceeasi luna din 2008. In aprilie, peste 14.000 de firme si-au suspendat activitatea pentru a evita sa plateasca noul impozit.

In acelasi timp, un studiu de impact realizat de Ministerul Finantelor estimeaza ca este posibil ca aproximativ o suta de mii de firme, care anul trecut au avut o cifra de afaceri medie de 200 de euro pe luna, sa-si inceteze activitatea dupa introducerea impozitului minim, in timp ce incasarile totale pana in 2012 sunt anticipate la 4,2 miliarde de lei (circa un miliard de euro).

Multi dintre cei care detineau firme cu cifre de afaceri foarte mici s-au reorientat, in contextul introducerii impozitului minim, catre PFA.

Numarul persoanelor fizice autorizate (PFA) inregistrate la Registrul Comertului in primele cinci luni a fost astfel de 26.254, in crestere cu 32,6%, fata de perioada similara a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO