Eveniment

Temerile nu dispar: Emmanuel Macron crede că există riscul unui "război civil" în Europa, din cauza accentuării naţionalismulului şi populismului

Temerile nu dispar: Emmanuel Macron crede că există...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

17.04.2018, 16:33 126

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a denunţat, în Parlamentul European, tendinţele naţionaliste şi populiste, susţinând că există riscul unui "război civil" în Europa şi subliniind că soluţia "nu este democraţia autoritară, ci autoritatea democraţiei".

"Nu putem pretinde că ne aflăm în vremuri normale, există dubii asupra Europei, apare un fel de război civil european, dar nu trebuie să cedăm fascinaţiei sistemelor nonliberale şi egoismelor naţionale", a declarat Emmanuel Macron marţi, într-un discurs rostit în Parlamentul European, conform publicaţiilor Les Echos, La Repubblica şi postului France24.

"Unii ne spun că cetăţenii nu mai vor Europa. Dar nu cetăţenii sunt cei care au abandonat ideea europeană, ci suntem ameninţaţi de trădarea unor categorii de intelectuali", a avertizat liderul Franţei, denunţând "naţionalismul".

Emmanuel Macron a subliniat că trebuie "reactivată Europa popoarelor, prin alimentarea sursei democraţiei, prin forţa modelului democratic european". "Este vorba de modelul democratic care ne aduce împreună, acest model nu este nici abstract, nici desuet. (...) Soluţia nu este democraţia autoritară, ci autoritatea democraţiei", a insistat Macron.

"Eu fac parte dintr-o generaţie care nu a cunoscut războiul, dintr-o generaţie care îşi permite luxul de a uita: dar nu vreau să fac parte dintr-o generaţie de somnanbuli care îşi uită trecutul şi nu vede problemele prezentului. Vreau să fac parte dintr-o generaţie care a decis să apere cu fermitate democraţia. Trebuie să luptăm pentru apărarea suveranităţii europene de impulsurile autoritariste ale celor care au uitat trecutul; am luptat pentru acest model, nu trebuie să cedăm", a subliniat preşedintele Franţei.

Referindu-se la problema imigranţilor extracomunitari, liderul de la Paris propune crearea unui program european pentru finanţarea colectivităţilor locale care primesc refugiaţi, în scopul depăşirii "dezbaterii toxice" pe tema cotelor de distribuire stabilite de Comisia Europeană.

Emmanuel Macron a justificat decizia Franţei de a participa alături de Statele Unite şi Marea Britanie la bombardamentele din Siria. "Apărăm principiile şi drepturile, dar lăsăm altora realitatea copiilor şi femeilor ucişi în atacul cu clor? Nu, nu şi nu! Am distrus trei baze de fabricare a armelor chimice fără a provoca nici măcar o victimă. Nu am declarat război regimului Bashar al-Assad, intervenţia nu se aseamănă în niciun un fel cu cele din Irak sau Libia, doar am salvat onoarea comunităţii internaţionale", a argumentat Emmanuel Macron.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO