Eveniment

Un prim trimestru dezastruos pentru micii intreprinzatori: „Ne asteapta o vara groaznica”. Ce parere aveti?

Un prim trimestru dezastruos pentru micii intreprinzatori: „Ne asteapta o vara groaznica”
06.04.2010, 23:06 48

Pentru micii intreprinzatori inceputul de an 2010 nu vine cusperante de revenire. Antreprenorii se asteapta la "o varagroaznica" in ceea ce priveste vanzarile.

Firmele mici si mijlocii au resimtit anul trecut cel maiputernic criza economica, fiind nevoite sa taie la sangecheltuielile si sa-si reinventeze businessul. Anul 2010 este un anal incertitudinii, in care vor continua ajustarea cheltuielilor,dupa un prim trimestru in care vanzarile au continuat sa scadacomparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

"A fost un inceput de an mai prost decat anul trecut.Ianuarie-februarie a fost dezastru. Vanzarile au scazut cu 10-15%fata de perioada similara din 2009. In martie, vanzarile si-au mairevenit, insa situatia ar putea fi conjuncturala. 2010 este incert.De la o luna la alta este greu sa estimezi ce se va intampla",spune Rasvan Ciuculin, managing partner al firmei Baby Designimportator si distribuitor de mobilier si accesorii pentru copii.

Antreprenorul, care a inceput afacerea in 2004, spune ca anultrecut a fost nevoit sa inchida trei din cele patru magazine pecare le detinea in Bucuresti, Cluj si Sibiu din cauza scaderiivanzarilor pe fondul crizei.

"Ne-am ajustat cheltuielile. Am ramas cu un singur magazin inBucuresti. Am inchis locatiile pentru ca nu ne mai permiteam sa maipierdem niciun leu, chiar daca nu era cu mult pe minus", mai spuneCiuculin.

In urma in chiderii celor trei magazine, firma a ramas cu cinciangajati din 12. In 2008, compania a inregistrat afaceri de peste520.000 de euro, conform datelor de pe site-ul Ministerului deFinante.

"Anul trecut am avut o scadere a cifrei de afaceri de 20 - 25%.Pentru noi ar fi mai bine daca am ajunge la nivelul din 2009.Totusi ma astept ca vara asta sa fie groaznica din punct de vedereal vanzarilor", precizeaza managing partnerul Baby Design.

Tot mai putine comenzi

Ciuculin spune ca pe fondul crizei si a lipsei de lichiditati,comportamentul clientilor s-a schimbat. "Clientii ne cer sa vindemmobila in rate, ceea ce in anii anterior nu se intampla, incearcasa obtina reduceri. Daca ma uit la traficul din magazine si de pesite, nu prea vad perspective de revenire anul acesta. O posibilaredresare a pietei ar putea veni in 2011."

Si Gabriel Manea, asociatul unic al firmei de creatie siproductie publicitara Biroul de Imagine, a renuntat la doi angajatipe masura ce cererea pe piata a scazut. "Am ramas singurul angajatin firma. Acum lucrez pentru mine. Decembrie si noiembrie au fostun dezastru. Inainte de criza lucram in aceasta perioada si noapteaca sa facem fata comenzilor, iar cele doua luni aduceau 25% dincifra de afaceri."

El mai spune ca oamenii nu mai fac nici macar carti de vizita."Inainte de criza realizam zilnic si pana la 10.000 de carti devizita. Acum vine o comanda la 2-3 zile."

Biroul de Imagine a avut anul trecut afaceri de circa 10.000 deeuro, aproape la jumatate fata de 2008. "Anul acesta sper la ocifra de afaceri egala cu cea de anul trecut sau putin mai mare. Inprimele trei luni ale anului vanzarile au mers binisor, am avutafaceri in crestere cu 5-10% la nivel de cifra de afaceri fata deperioada similara a anului anterior. In ultimele 10 zile pot insasa va spun ca s-au blocat comenzile", mai spune Gabriel Manea.

"Suntem pe gheata subtire"

Chiar daca anul trecut nu a luat masuri de reducere a numaruluide angajati sau scaderi de salarii, Dragos Popescu care detineConcept Hotels, furnizor de produse si servicii pentru industriaospitalitatii si distribuitor exclusiv pentru produsele pentru baieBvlgari, spune ca daca piata hoteliera nu-si revine in urmatoareletrei-patru luni va trebui sa recurga la concedieri.

"Ma gandesc cu groaza la ce urmeaza. Industria ospitalitatii staacum pe gheata subtire. Noi deja incasam cu intarziere facturile dela clienti. Avem restante de sute de milioane de lei neplatite deanul trecut. Daca piata nu-si revine si daca nu se da drumul lacredite, va trebui sa ajustez numarul de angajati cu cel putin40%", spune Popescu.

In prezent, firma are 17 angajati, iar anul trecut a rulatafaceri de circa 700.000 de euro si a avut pierderi de 25.000 -30.000 de euro. "Anul trecut am consolidat echipa, nu am concediatsi nu am taiat salariile, controlul cheltuielilor il faceam siinainte de criza. 2010 este un an al reinventarii. Vom mai faceajustari de cheltuieli, precizeaza asociatul Concept Hotels.

Cu toate ca in primele luni ale anului, compania pe care oconduce a avut vanzari in scadere, Dragos Popescu estimeaza ca vaiesi pe profit. "Ianuarie si februarie sunt luni pe minus pentrutipul meu de activitate. In martie am vazut o usoara crestere.Mi-am bugetat in acest an sa ies pe profit si sa-mi dublez cifra deafaceri fata de anul trecut. Avem acum cateva proiecte mari inderulare. Piata de ospitalitate isi revine timid."

A disparut cererea din partea sectoruluibugetar

Pentru Daniel Barbu, fondatorul Usi Barbu Prod din Hunedoara,firma specializata in productia si comercializarea de usi pentrulocuinte, primele trei luni au adus o scadere a afacerilor cu 20%"Primele doua luni ale anului sunt in general mai slabe pentru noica vanzari, insa in acest an scaderea a fost mai mare fata de anultrecut. In 15 ani de cand am firma, experienta mi-a aratat ca inmartie piata isi revine. In acest an nu s-a mai intamplat acestfenomen si avem o scadere de 20% fata de primul trimestru al anuluianterior", spune Barbu.

Anul trecut, firma pe care o conduce a vandut 100-120 de usi,insa ii este greu sa estimeze ce vanzari va realiza anul acesta."Nu prea e cerere. Au disparut bugetarii: scolile, primariile,spitalele care erau clienti de baza pentru noi. Clasa de mijloc nemai tine, oamenii cu bani care isi construiesc case continua sacumpere usi."

Firma a mentinut pretul de vanzare al usilor la nivelul din2009, cu toate ca furnizorii de materiale pentru constructia usilorau crescut preturile cu 3-5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO