Eveniment

Urmează Turcia calea Greciei în manipularea datelor statistice?

Urmează Turcia calea Greciei în manipularea datelor...

Autor: Catalina Apostoiu

11.04.2017, 00:00 362

Rata de creştere economică de 3,5% anunţată de autorităţile turce pe trimestrul patru al anului trecut este privită cu scepticism, relatează neweurope.eu. Scepticismul este legat de faptul că în decembrie 2016 biroul naţional de statistică turc, TUIK, a început să revizuiască retrospectiv toate datele anuale pe 2016 folosind o nouă metodologie de calcul a PIB-ului.

Noua metodologie a generat rezultate mulţumitoare. TUIK estimează că Turcia este a 18-a mare economie a lumii, avansând cu 2,9% în 2016, faţă de estimările anterioare ce vizau 2,5%. Echipat cu noile date statistice, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a criticat din nou agenţiile de rating. De asemenea, vicepremierul Mehmet Simsek a lăudat rezistenţa economiei turce în faţa unei multitudini de şocuri externe şi interne.

Dar dacă economia turcă este în creştere, de ce avansează şomajul, care a atins 12,7% în ultimul trimestru al anului trecut, de la 11% în primul trimestru. Nu toată lumea este convinsă că noua metodologie este corectă. După tentativa de lovitură de stat eşuată din iulie 2016, economia turcă a înregistrat ieşiri masive de capital străin. În plus, riscurile pentru economie sunt în creştere în condiţiile aprecierii dolarului. În Turcia, sectorul privat este expus la datorii exprimate în dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO