Profesii

Cum a schimbat criza comportamentul consumatorului: Oamenii nu mai vor să vadă reclame cu Brad Pitt

Cum a schimbat criza comportamentul consumatorului: Oamenii nu mai vor să vadă

Chris Liassides, superior lector în marketing şi operations management în cadrul University of Sheffield: „În loc să demareze o campanie de marketing care poate dura între trei şi cinci luni, directorii de marketing pot impune activităţi promoţionale care să le aducă profit chiar de a doua zi“

Autor: Corina Mirea

23.04.2012, 00:04 2354

Companiile sunt nevoite să-şi adapteze stra­tegiile de marketing la actualul context economic: dacă în urmă cu doar câţiva ani reclamele în care imaginile unor persoane publice asociate cu diferite produse aduceau câştiguri importante, în prezent, consumatorii tind să evite astfel de produse de marketing, considerând că nu îi mai reprezintă, este de părere profesorul Chris Liassides, superior lector în marketing şi operations management în cadrul University of Sheffield, şcoală de afaceri care oferă un program de Executive MBA şi pe piaţa locală.

"Campaniile publicitare care se folosesc de persoane celebre nu mai au acelaşi succes ca în trecut. Din cauza problemelor financiare, oamenii tind să nu mai agreeze asocierea dintre produsele folosite şi persoane ca Brad Pitt sau Angelina Jolie, ştiind că aceştia au milioane de dolari în conturi. Vor persoane cu care se pot identifica, vor campanii publicitare care să includă oameni simpli şi care să releve un cost mic al respectivei campanii", a spus Liassides, prezent la finalul săptămânii trecute la o conferinţă de mar­keting business-to-business organizată de Evensys. Profesorul Liassides predă modulul de mar­keting în cadrul EMBA-ului oferit de Universitatea Sheffield în Bucureşti.

Într-o perioadă în care tendinţa generală a multinaţionalelor este de a reduce bugetele pentru departamentele de marketing, Chris Liassides spune că nu ar trebui să se discute neapărat despre o ajustare a bugetelor, cât despre o redirecţionare a lor către sectoare ale pieţei neglijate până în prezent. Astfel, managerii din România ar trebui să acorde o atenţie sporită creşterii vânzărilor de produse şi nu publicităţii. Deşi mai costisitoare, strategia de vânzare a produselor garantează succesul.

"În loc să demareze o campanie de marketing care poate dura între trei şi cinci luni, directorii de marketing pot impune activităţi promoţionale care să le aducă profit chiar de a doua zi", explică el.

Profesorul Liassides spune că în ciuda faptului că sectorul de marketing din România ar putea fi îmbunătăţit, acesta se situează totuşi la un nivel internaţional în ceea ce priveşte strategia de business.

"Cred că managerii din România sunt foarte bine pregătiţi din punctul de vedere al metodelor prin care gestionează noile bugete din această perioadă, iar programele de EMBA pe care mulţi dintre aceştia

le-au urmat se dovedesc a fi mai mult decât utile. Ei ajung acum să împărtăşească experienţa şi cu­noştinţele acumulate pe întreaga perioadă în care au participat la cursuri şi altor manageri care sunt în căutarea unor soluţii pentru problemele din cadrul companiilor în care îşi desfăşoară activitatea", adaugă el.

În ceea ce priveşte o valoare standard a bugetului de marketing optim al unei companii, Lissiades spune că deşi aceasta ar trebui să reprezinte mai mult de 50% din bugetul întregii companii, industria în care activează compania schimbă datele problemei. Astfel, dacă în sectorul de servicii se poate vorbi despre un buget de marketing ce depăşeşte 50%, în retail acesta scade sub 40% din întreg bugetul companiei.

"Pe o piaţă care devine din ce în ce mai mică din punctul de vedere al competiţiei, suma de care dispune o companie pentru implementarea strategiei de marketing ar trebui direcţionată şi către extinderea acesteia. Asta pentru că atunci când vorbim de marketing nu ne referim numai la promovare sau vânzare de produse, ci şi la facilitarea vizibilităţii acestora", explică el.

Referindu-se la situaţia actuală din Grecia, ţara de origine a profesorului Chris Liassides, acesta spune că lucrurile nu stau deloc bine, dar nu sunt nici pe departe atât de grave precum sunt prezentate de mass-media, iar posibilitatea revenirii la nivelul la care se afla înainte de recesiune nu va fi posibil decât în cel puţin 30 de ani de acum înainte.

"Asistăm la o filtrare a pieţei din Grecia în ceea ce priveşte competiţia. Tot mai puţine companii reuşesc să facă faţă situaţiei financiare dificile prin care trecem, iar piaţa locală de marketing se restrânge. Totuşi oamenii vor avea întotdeauna nevoi, iar dacă aceşti câţiva competitori care sunt încă activi pe piaţă pot avea produse de marketing foarte bune şi vor pune accent pe menţinerea unei rate mari de vizibilitate, vor reuşi să se apropie de clienţi", conchide Liassides.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO