ZF 24

Aderarea la NATO de acum 10 ani a pus România pe radarele investitorilor străini

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Iulian Anghel, Claudia Medrega

02.04.2014, 00:07 200

Acum exact 10 ani, la 2 aprilie 2004, drapelul României era ridicat la sediul NATO din Bruxelles într-o ceremonie de primire în Alianţă ce însemna un pas uriaş spre ceea ce năzuia ţara ieşită din comunism în urmă cu 14 ani.

În lumina a ceea ce se în­tâmplă acum în preajma gra­niţelor României, eveni­men­tele de acum 10 ani capătă noi valenţe.

Dar dincolo de umbrela de securitate, la fel de important a fost că România a intrat pe radarele investitorilor.

„În 2004 a fost un impuls puternic asupra economiei, creşterea PIB depăşind 8%. În acel an s-a văzut foarte clar că România a intrat pe radarele investitorilor străini. Inte­resul pentru România a crescut foarte mult, iar fluxuri de capital de zeci de miliarde de euro au ajuns în acei ani. Pen­tru o economie ca a României astfel de sume sunt cople­şitoare“, a comentat analistul economic Aurelian Dochia.

De la aderarea la NATO, PIB-ul a crescut de la 60 mld. euro anual la 140 mld. euro. Inflaţia a scăzut de la 9% în 2004 la 1,55% anul trecut şi 45 de miliarde de euro au intrat în România ca investiţii străine.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.04.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO