ZF 24

Fondatorul Fosun, interesat de achiziţia portofoliului Astra, colaborează cu autorităţile chineze într-o anchetă de corupţie

Fondatorul Fosun, interesat de achiziţia portofoliului...

Autor: CătăIina Apostoiu

13.12.2015, 14:33 294

Grupul chinez Fosun International a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că preşedintele său Guo Guangchang, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori din China, colaborează cu autorităţile în cadrul unei anchetei, în urma unui anunţ anterior conform căruia grupul pierduse contactul cu fondatorul său miliardar, potrivit CNBC.

În România, Fosun ar fi interesat de achiziţia portofoliului Astra Asigurări şi după falimentul asigurătorului controlat de omul de afaceri Dan Adamescu, afirmau la sfârşitul lunii octombrie surse de pe piaţa asigurărilor din România. 

Guo va putea lua parte la deciziile importante ale companiei prin mijloace potrivite, se arată într-o declaraţie a grupului Fosun care nu include detalii suplimentare. “Activităţile companiei se desfăşoară normal”, se mai arată în declaraţie.

Tranzacţiile cu acţiuni şi obligaţiuni Fosun au fost suspendate şi urmează a fi reluate astăzi. Decizia de suspendare a venit în urma unui anunţ al publicaţiei online Caixin care a alimentat speculaţiile conform cărora Guo a devenit probabil ultimul important om de afaceri chinez anchetat de autorităţile din China ca parte a eforturilor acestora de a combate corupţia în sectorul financiar. 

“Guo este un important antreprenor chinez, iar acest incident va ridica semne de întrebare în rândul autorităţilor străine, în condiţiile în care Fosun îşi extinde în mod agresiv prezenţa în sectorul mondial al asigurărilor”, susţine Sally Yim, de la Moody’s Investors Service.

Guo, în vârstă de 48 de ani, a clădit un imperiu de companii industriale, în domeniul asigurărilor, bancar şi de administrare de active. Averea netă personală a acestuia se ridică la 5,7 miliarde de dolari, potrivit Forbes.

În total, Fosun a cheltuit peste 30 miliarde de dolari pe achiziţii în afara Chinei, iar la sfârşitul lunii iunie 2015 deţinea active totale de 55 miliarde de dolari.

Numele grupului Fosun şi al lui Guo au fost menţionate în august de o instanţă chineză în relaţie cu un caz de mită formulat împotriva lui Wang Zongnan, fost preşedinte al companiei de stat Bright Food Group, care a fost condamnat la 18 ani de închisoare.

Agenţia de ştiri de stat Xinhua a susţinut la acea vreme că părinţii lui Wang au cumpărat două vile dezvoltate de Fosun la preţuri sub cele de pe piaţă şi că Wang s-a folosit de poziţia sa pentru a obţine beneficii pentru Fosun.

Observatori din China susţin că orice confirmare a faptului că Guo ar putea fi anchetat de autorităţi va avea ecouri la nivel internaţional.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO