ZF 24

Ungurii de la MKB au majorat cu încă 68 de milioane de lei capitalul Nextebank

Foto Cristina Nichituş

Foto Cristina Nichituş

Autor: Razvan Voican

15.07.2013, 09:00 34

Grupul maghiar MKB Bank şi-a crescut participaţia în banca locală Nextebank de la 94,97% la 96,28% în urma unei noi majorări de capital în valoare de circa 68 mil. lei. Capitalul social al Nextebank a ajuns astfel la 260,4 mil. lei. Ungurii încearcă de mai bine de un an să iasă de pe piaţă prin vânzarea filialei locale, însă cu toate că procesul s-a prelungit, au continuat să răspundă solicitărilor BNR privind conservarea indicatorilor de prudenţialitate.

La sfârşitul lui 2012 Nextebank mai avea active bilanţiere cu puţin peste un miliard de lei, corespunzător unei cote de piaţă de numai 0,3%. În anii de criză banca s-a transformat într-o gaură neagră pentru acţionarul maghiar, înghiţind repetate majorări de capital în condiţiile în care în 2012 ponderea creditelor neperformante urcase la circa 50% pe fondul producţiei foarte slabe de credite noi.

După ce tranzacţia de vânzare negociată anul trecut cu un consorţiu condus de fondul de investiţii PineBridge nu a reuşit să obţină aprobarea BNR, MKB a reluat în ultimele luni eforturile de a găsi un investitor. Pentru ca un fond de investiţii să obţină aprobarea BNR în vederea preluării unei bănci locale este foarte important ca acesta să se afle sub supravegherea unei autorităţi recunoscute. Potrivit unor surse bancare, dacă nici de această dată nu reuşesc să vândă Nextebank, ungurii ar putea lua în calcul lichidarea operaţiunilor locale.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO