ZF 24

Popularitatea preşedintelui Franţei se află în plină scădere: Planul lui Macron de revitalizare a perspectivelor economice pe termen lung eşuează pe măsură ce guvernul îşi reduce perspectivele de creştere economică

Popularitatea preşedintelui Franţei se află în plină...

Autor: Andrei Şerbănescu

19.02.2024, 14:02 83

Planul preşedintelui Emmanuel Macron de a revitaliza perspectivele economice pe termen lung ale Franţei şi de a restabili finanţele publice pline de deficit întâmpină dificultăţi după ce guvernul a redus perspectivele de creştere economică, scrie Bloomberg.

În contextul în care Europa este împotmolită într-o perioadă prelungită de cvasi-stagnare, ministrul de finanţe Bruno Le Maire a redus prognoza de expansiune pentru acest an la 1% de la 1,4%. Perspectivele mai slabe l-au împins, de asemenea, să anunţe reduceri de cheltuieli în valoare de 10 miliarde de euro (10,8 miliarde de dolari) pentru a respecta angajamentele de reducere a deficitului bugetar al ţării.

„Principiul responsabilităţii este de a acţiona la momentul potrivit, cu rigoare, dar fără brutalitate, pentru a păstra controlul asupra finanţelor noastre publice, a deficitelor şi a datoriilor", a declarat Le Maire duminică, într-un interviu acordat televiziunii TF1.

Ministrul Bugetului, Thomas Cazenave, a declarat luni că este „foarte probabil" ca guvernul să fie nevoit să economisească peste 12 miliarde de euro anul viitor.

Deteriorarea perspectivelor Franţei este o lovitură majoră pentru Macron. Până acum, el şi-a propus să îmbunătăţească poziţia fiscală a Franţei fără austeritate sau creşteri de taxe, bazându-se în schimb pe o creştere economică mai puternică, care, potrivit lui, va veni din reformele pro-business şi din măsurile care vizează pieţa muncii.

„M-am angajat să nu măresc taxele", a declarat Le Maire, care se află în această funcţie de când Macron a fost ales pentru prima dată în 2017. „Le-am redus şi nu ne vom abate de la această linie. Francezii nu pot suporta mai multe taxe".

Abordarea lui Macron a fost deja supusă unui control sporit după ce cheltuielile au crescut vertiginos în timpul pandemiei Covid-19, înregistrând o altă creştere în timpul crizei energetice declanşate de războiul din Ucraina. În decembrie, S&P Global Ratings a menţinut o perspectivă negativă asupra ratingului de credit al Franţei şi a avertizat că ar putea retrograda ratingul la un moment dat în acest an, în funcţie de modul în care cheltuielile guvernamentale şi performanţa economică afectează finanţele publice.

Strategia economică a lui Macron se află, de asemenea, sub presiune după ce şomajul a crescut anul trecut, o serie extinsă de companii care activează pe teritoriul Franţei pregătindu-se se pentru mai multe concedieri.

În septembrie, Franţa a prezentat un prim pas pentru a aborda problema datoriei ridicate cu economii de 16 miliarde de euro pentru a-şi reduce deficitul la 4,4% din producţia economică în 2024, de la 4,9% anul trecut. Însă cea mai mare parte din această sumă va proveni din retragerea unui sprijin vast acordat gospodăriilor şi firmelor în timpul crizei energetice, planul bazându-se pe o creştere economică mai puternică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO