Bănci și Asigurări

Pesimism în asigurări: în cel mai bun caz piaţa va stagna

Pesimism în asigurări: în cel mai bun caz piaţa va stagna

Rangam Bir, directorul general al Allianz-Ţiriac: Acţionarii străini vor pune o presiune tot mai mare pe subsidiarele locale pentru diminuarea cheltuielilor, eficientizarea activităţii şi recuperarea profitabilităţii.

Autor: Adrian Dumitrache

31.01.2012, 00:04 549

Piaţa asigurărilor se va confrunta în 2012 cu încă un an dificil în condiţiile în care economia îşi revine greu, iar jucătorii din piaţă se aşteaptă ca afacerile să stagneze sau cel mult să înregistreze o creştere uşoară.

"Anul 2012 va fi unul greu, economia românească a fost afectată serios de criza finanaciară în ultimii trei ani şi, în acest context, a fost firesc ca industria asigurărilor să urmeze trendul impus de evoluţia economiei. Cred că piaţa, în cel mai bun caz, va stagna sau va creşte cu unu sau două procente", a spus Mariana Diaconescu, directorul general al Asirom, la un seminar organizat de Media Xprimm.

Diaconescu a afirmat că poliţele obligatorii vor continua să influenţeze în mod decisiv evoluţia de ansamblu a pieţei asigurărilor. "Speranţa noastră este ca produsele facultative să se impună. Anul 2012 va fi caracterizat de creşterea importanţei canalelor de vânzări mai puţin tradiţionale, cum ar fi internetul", a spus şefa Asirom, care este unul dintre primii cinci asigurători locali.

Mihai Tecău, preşedintele directoratului BCR Asigurări, a declarat, la acelaşi eveniment, că piaţa a scăzut în 2011 din cauza tarifelor reduse practicate pe segmentul poliţelor obligatorii auto de răspundere civilă (RCA).

"BCR Asigurări nu a avut probleme din acest punct de vedere, pentru că nu a vândut prea mult RCA, dar ca şef al companiei a trebuit să presez angajaţii să aducă venituri mai mari din alte categorii de poliţe, pentru a compensa golul lăsat de reducerea subscrierilor din poliţe auto obligatorii", a spus Tecău.

El s-a arătat optimist în privinţa evoluţiei pieţei asigurărilor în următorii ani. "Cred în această piaţă, cred în viitorul ei, iar cuvântul de bază care ar trebui să fie pe această piaţă este schimbarea. Acesta este cuvântul care va sta la baza strategiei companiei noastre", a spus reprezentantul BCR Asigurări.

BCR Asigurări va fuziona anul acesta cu Omniasig, iar compania rezultată va deveni cel mai mare asigurător local. În urma fuziunii, compania va prelua denumirea şi emblema Omniasig.

La rândul său, directorul general al Allianz-Ţiriac, Rangam Bir, a afirmat că piaţa de asigurări va continua să fie influenţată semnificativ, în 2012, de mediul economic şi, în contextul estimărilor privind evoluţia economică a României, acest an va fi dificil şi plin de provocări.

"Aşadar 2012 va fi încă un an greu pentru asigurătorii locali dacă privim ce se întâmplă la nivel european în economie şi luăm în calcul faptul că piaţa de asigurări este dominată de investitori străini. Aceştia vor pune o presiune tot mai mare pe subsidiarele locale pentru diminuarea cheltuielilor, eficientizarea activităţii şi recuperarea profitabilităţii, în contextul în care anul 2011 s-a încheiat pe pierdere la nivelul pieţei de profil", a declarat Bir.

El a adăugat că, din punctul de vedere al acţionarilor se va pune un accent tot mai mare pe consolidarea pieţei, concomitent cu adaptarea tarifelor de primă şi curăţarea portofoliilor, alături de o abordare echilibrată a activităţii.

În primele nouă luni ale anului 2011, piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a scăzut cu 3,7%, la 6,1 miliarde de lei, pe fondul reducerii subscrierilor din asigurări generale cu 5,9%, la 4,8 miliarde de lei, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Segmentul asigurărilor de viaţă a înregistrat un total al primelor subscrise de 1,3 miliarde de lei, avansul faţă de septembrie 2010 fiind de 5,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO