Eveniment

BREAKING: Lumea întreagă e în stare de alertă, după ce Israelul ar fi atacat direct în interiorul Iranulului. Au fost semnalate explozii puternice. Iranul încearcă să minimizeze atacul

BREAKING: Lumea întreagă e în stare de alertă, după...

Autor: Ştefan Stan

19.04.2024, 08:57 2755

Israelul a efectuat o lovitură militară în interiorul Iranului, a declarat vineri un oficial american pentru CNN, cea mai recentă mişcare dintr-o escaladare periculoasă care ameninţă să împingă regiunea deja instabilă într-un război total.

Statele Unite au fost notificate în avans joi cu privire la o intenţie de lovitură israeliană în zilele următoare, dar nu au aprobat răspunsul, a declarat oficialul american de rang înalt.

Sistemele de apărare antiaeriană ale Iranului au fost activate în mai multe locaţii după ce trei explozii au fost auzite în apropierea unei importante baze aeriene militare din apropierea oraşului iranian Isfahan, a anunţat presa de stat vineri dimineaţa devreme. Agenţia de ştiri semi-oficială iraniană FARS a declarat că la baza aeriană au fost localizate avioane de luptă şi că un radar militar a fost o posibilă ţintă.


Iranul a activat sistemele de apărare aeriană şi a tras asupra mai multor vehicule aeriene mici neidentificate în primele ore ale zilei de vineri, a anunţat televiziunea de stat, pe fondul temerilor că Israelul a luat măsuri de represalii pentru atacul cu drone de săptămâna trecută al Teheranului.

Oficialii israelieni au notificat SUA mai devreme joi că intenţionează să riposteze în următoarele 24-48 de ore, potrivit a doi oficiali americani care au cerut să nu fie identificaţi, discutând despre conversaţii private. Purtătorii de cuvânt ai Consiliului Naţional de Securitate şi ai Pentagonului au refuzat să comenteze.

Rapoarte anterioare din Iran au declarat că s-au auzit explozii în apropierea oraşelor Isfahan, în centrul Iranului, şi Tabriz, în nord-vestul ţării, potrivit agenţiei de ştiri Tasnim, care este apropiată de Gărzile Revoluţionare de elită ale Iranului. În Isfahan se află o bază importantă a armatei iraniene.

Tasnim a raportat că baza aeriană militară şi instalaţiile nucleare din Isfahan sunt în siguranţă şi a respins rapoartele privind orice atac din afara ţării. Un oficial militar de rang înalt din Isfahan a declarat că apărarea aeriană a tras asupra unor obiecte neidentificate şi că nu s-au înregistrat pagube, potrivit Tasnim.

Isfahan, în centrul Iranului, găzduieşte mai multe baze şi instalaţii militare. Se crede că a fost unul dintre cele câteva locuri de lansare a rachetelor şi a dronelor iraniene din 13 aprilie asupra Israelului. După cum spunea colegul meu Jonathan, există, de asemenea, instalaţii nucleare în zonă. Cea principală este un centru de tehnologie nucleară, un sit multifuncţional unde mii de ingineri cercetează şi dezvoltă complexul atomic iranian. Dar nu există semne că vreunul dintre siturile nucleare iraniene a fost vizat. Zborurile au fost suspendate în Isfahan şi în oraşele iraniene Teheran şi Shiraz, precum şi pe aeroporturile de la graniţele vestice ale ţării, potrivit agenţiei iraniene de ştiri Mehr, potrivit Bloomberg. 

Centrul de Tehnologie Nucleară de la Isfahan este un sit multifuncţional în care mii de ingineri cercetează şi dezvoltă complexul atomic iranian. Situat la aproximativ 321,87 kilometri (200 mile) la sud de Iran, acesta găzduieşte instalaţii cheie de conversie a uraniului şi instalaţii metalurgice. Alte situri nucleare din ţară includ Uzina de îmbogăţire a combustibilului de la Natanz, principala instalaţie de îmbogăţire a uraniului din Iran, şi Uzina de îmbogăţire a combustibilului de la Fordow. Până în prezent, nu există semne că vreunul dintre siturile nucleare ar fi fost vizat.

Iranul afirmă că programul său nuclear este destinat unor scopuri paşnice, dar Israelul şi aliaţii l-au acuzat că încearcă să dezvolte arme atomice.
 


Contractele la termen ale petrolului au sărit în urma rapoartelor. Contractele futures pentru ţiţeiul Brent, reperul internaţional al petrolului, au crescut cu până la 4,2%, la 90,75 dolari pe baril, în timp ce West Texas Intermediate, reperul din SUA, a câştigat până la 4,3%, la 86,28 dolari pe baril.

Aurul, un refugiu în perioadele de incertitudine geopolitică, a crescut cu până la 1,6%, la 2417,89 dolari pe uncia troy.

Un oficial israelian a refuzat să comenteze. Casa Albă şi Pentagonul au refuzat să comenteze.

Unele zboruri în Iran au fost suspendate din motive de siguranţă, dar au fost restabilite, a anunţat televiziunea de stat iraniană.

Tensiunea este ridicată în Orientul Mijlociu din cauza posibilelor represalii israeliene, după ce Iranul a tras peste 300 de drone şi rachete înarmate asupra statului evreu la sfârşitul săptămânii trecute, fiind pentru prima dată când Teheranul a vizat ţara direct de pe propriul său teritoriu.

Iranul a declarat că atacul a fost un răspuns la un atac asupra ambasadei sale din Damasc care a ucis comandanţi militari de rang înalt, pe care Teheranul l-a atribuit Israelului.

Oficialii israelieni au indicat că vor răspunde, în ciuda apelurilor occidentale la reţinere şi a temerilor legate de impactul pe care l-ar putea avea asupra conflictului din Gaza şi de riscul ca orice represalii să împingă Orientul Mijlociu spre un război total.

Pentagonul a declarat anterior că secretarul apărării, Lloyd Austin, a vorbit joi cu omologul său israelian Yoav Gallant pentru a discuta despre "ameninţările regionale şi acţiunile destabilizatoare ale Iranului în Orientul Mijlociu".


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO