Finanţe personale

Profitul net record de 690 mil. euro declarat în 2020 de Pavăl Holding/Dedeman arată cât ar trebui să declare profituri multinaţionalele în România. Dedeman declară anual o marjă de profit net de 16%, pe când Leroy Merlin 9%, Kaufland 7%, Lidl 5%, Mega Image 4%, Hornbach 3%, Carrefour 2%, Auchan 0,5% iar Cora şi Profi sunt pe pierderi

Profitul net record de 690 mil. euro declarat în 2020 de...

Autor: Liviu Popescu

06.06.2021, 16:00 24716

Dedeman declară anual o marjă de profit net de 16%, calculată ca raport între profitul net şi cifra de afaceri, pe când Leroy Merlin declară 9%, Kaufland 7%, Lidl 5%, Mega Image 4%, Hornbach 3%, Carrefour 2%, Auchan 0,5% iar Cora şi Profi sunt pe pierderi.

Cel mai mare profit net din România în anul 2020, de altfel un rezul­tat istoric pentru o so­cie­tate cu capital pri­vat integral românesc, este un indi­cator pentru ni­ve­lul real al profita­bi­li­tă­ţii pe care îl înre­gis­trea­ză cei mai mari retaileri din eco­nomia româ­nească, în mare parte multinaţionale.

Pavăl Holding SRL, înfiinţat de Adrian şi Dragoş Pavăl pentru a ac­ţio­na ca o societate de tip holding şi care să grupeze inclusiv companii lis­ta­te din portofoliu, a declarat în 2020 un profit net de 3,3 mld. lei (690 mil. euro), fiind cel mai mare pro­fit net al unei companii cu capital privat ro­mânesc din istorie.

„Este vorba despre profit opera­ţio­nal acumulat de-a lungul anilor şi nere­partizat de la Dedeman, repar­tizat ca dividend la sfârşitul anului 2020 la care se adaugă dividendele de la toate companiile unde Pavăl Hol­ding deţine participaţii“, spune Dragoş Pavăl pentru ZF.

Cele mai recente date publicate la Fi­nanţe, cele la final de 2019, arată că Dedeman a avut afaceri de 8,2 mld. lei cu un profit net de 1,3 mld. lei, echi­va­len­tul unei marje de profit de 16%, cea mai ridicată din piaţa de bri­colaj, eva­lua­tă în 2019 la circa 4 mld. euro. Pen­tru 2020 datele încă nu sunt publicate.

Din rândul celor mai mari 100 de companii din România în 2019 şi în func­ţie de nivelul marjei de profit, Dedeman se poziţionează pe locul 6, potrivit datelor de la Registrul Co­mer­ţu­lui, după patru companii de stat, Hidroelectrica (33% marja profit net), Nuclearelectrica (22%), Rom­gaz (21%), Transgaz (19%)  şi una contro­lată de austrieci, OMV Petrom (18%).

Profitabilitatea Dedeman este un indicator foarte bun pentru ce profituri reale obţin multinaţionalele, dar care de multe ori şi le „dimi­nu­ea­ză“ prin preţurile de transfer, adică cele prin care se transferă bunuri şi/sau servicii în cadrul unui grup de societăţi.

În topul celor mai mari comer­cianţi de retail, cu afaceri de peste 1 mld. lei în 2019, Dedeman se afla pe primul loc la profitabilitate cu 16%, ur­mat de Pepco (Polonia, 9% marja de pro­fit net), Leroy Merlin (Fran­ţa, 9% mar­ja), Kaufland (Ger­ma­nia, 7%), Lidl (Germania, 5%), Mega Image (Belgia, 4%), Carrefour (Franţa, 2%). Unii mari retaileri nici măcar nu de­cla­ră profit, cum sunt Profi sau Arti­ma (supermarketurile Carre­four), fiind pe pierderi. Auchan declară pro­fit net de 0,03 mld. lei la 5,4 mld. lei ci­fra de afaceri, adică 0,5% marja de profit.

Dacă top 100 retaileri din Româ­nia ar declara profit la nivelul mar­jei Dedeman de 16%, încasările din im­po­zi­tul pe profit de la retaileri ar fi patru ori mai mari.

Dedeman are de câţiva ani, adică de când a ajuns pe podiumul celor mai mari companii din România, o mare „problemă“: unde să investeas­că din profituri în contextul în care mo­mentan compania este prezentă doar pe plan local. O soluţie a devenit Bursa de la Bu­cu­reşti, unde fraţii Pavăl au un plan agre­siv de investiţii, ajungând la deţi­neri precum 23% din Alro Slatina, 8% din Electrica, 6,5% din Transelec­tri­ca. Fraţii Pavăl au mai investit masiv în clă­diri de birouri în Bucureşti şi au cum­părat recent o reţea de clinici dentare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO