Prima pagina

City Mall, vandut inainte de a fi terminat pe 25 mil. euro

City Mall, vandut inainte de a fi terminat pe 25 mil. euro
19.10.2004, 00:00 37

Deschiderea complexului, caruia i se va adauga un etaj, a fost amanata pentru la primavara
Complexul comercial City Mall din sudul Capitalei, dezvoltat de compania Sirius Investitii, controlata de oameni de afaceri evrei, a fost achizitionat de Jaguar Development, detinuta de o firma din Israel si un om de afaceri grec, intr-o tranzactie de 25 de milioane de euro.
Complexul urma sa fie inaugurat in toamna acestui an, insa cumparatorul a decis sa mareasca suprafata totala construita a proiectului cu peste 5.000 de metri patrati prin adaugarea unui nou etaj.
"Proiectului i se va adauga un nou etaj, cel de-al patrulea, City Mall urmand sa aiba 3 nivele subterane pentru parcare si depozite si 4 etaje supraterane. Costurile suplimentare pentru extinderea suprafetelor comerciale sunt incluse in valoarea tranzactiei, compania urmand a pastra firma constructoare initiala, Virgo Group", a declarat Valentin Preda, director general al Jaguar Development.
Compania Jaguar Development nu este la prima afacere pe piata imobiliara romaneasca, investind pana acum 60 de milioane euro in diverse proiecte rezidentiale si de birouri. Achizitia City Mall este insa prima afacere a companiei in domeniul comercial.
"Suntem interesati si de un alt proiect comercial, de mai mare anvergura, situat in zona de nord a orasului", a precizat Preda, care nu a dorit sa ofere alte detalii. Nu va fi insa vorba de o alta preluare, ci mai degraba de un proiect de tip greenfield, adica o constructie de la zero.
Dupa finalizarea proiectului City Mall, investitorul urmeaza sa dezvolte o serie de depozite precum si un centru logistic, Jaguar Development achizitionand deja, potrivit oficialilor, mai multe terenuri in zonele din jurul Bucurestiului.
Actionarii companiei Jaguar Development sunt cetateanul grec Ioannis Papalekas si o societate comerciala din Bucuresti al carei actionar majoritar este o firma din Israel, Villar Properties Ltd., conform datelor de la Registrul Comertului.
Proiectul City Mall a fost dezvoltat de Sirius Investitii, o companie detinuta de un grup investitori israelieni, care alocase, initial, 20 milioane de dolari pentru finalizarea centrului comercial. City Mall trebuia sa fie primul complex comercial de cartier din Bucuresti, fiind pozitionat in zona de sud a orasului, mai saraca.
Astfel, City Mall are ca target tocmai clientii cu venituri medii si sub-medie, spre deosebire de Bucuresti Mall, cel mai mare complex comercial de tip mall de pe piata romaneasca, care se adreseaza clientilor cu venituri medii si peste medie.
La finalizarea lucrarilor de constructie si amenajare a City Mall, in primavara anului viitor, suprafata totala a proiectului va fi de 36.000 de metri patrati, iar suprafata neta a complexului comercial va creste cu aproximativ 5.500 metri patrati fata de varianta initiala, ajungand la 19.000 metri patrati, din care peste 4.000 vor fi destinati restaurantelor si cafenelelor.
Compania Sirius Investitii a anuntat ca pe langa City Mall are in vedere proiecte similare si in alte orase din tara. Primul dintre aceste proiecte va fi dezvoltat in Pitesti.
Pana in prezent, complexul City Mall a fost preinchiriat in proportie de 90%, potrivit lui Eduard Uzunov, director general al companiei imobiliare Regatta - promotorul exclusiv al acestui proiect. Printre companiile care au incheiat deja contracte de preinchiriere se numara operatorul supermarketurilor Primavara, companiile Altex, Ultra Pro Computers, Diverta, Nike, Puma, Kenvelo sau Mobifon. Pe langa acestea, au incheiat contracte de preinchiriere si companii care nu au mai fost prezente pe piata romaneasca, cum ar fi brandul american Time Out, din domeniul vestimentar.
Proiectul City Mall va include si un operator de cinematografe, dar si doua sali de fitness si sali de biliard si bowling. Ultimul etaj al imobilului, al patrulea, va fi prevazut cu o sala de conferinte, cu o suprafata de aproximativ 800 metri patrati.
Chiria medie pentru suprafetele de la parter si primele doua nivele este de aproximativ 33-35 euro pe metru patrat. La aceasta se adauga un cost suplimentar de 8 euro pe metru patrat, sub forma unei taxe pentru intretinerea suprafetelor comune.



A inceput cu birouri
Incepute anul trecut tranzactiile de anvergura de pe piata imobiliara romaneasca s-au inmultit  in acest an. Cumpararea City Mall este prima tranzactie de anvergura care nu implica un fond de investitii austriac, fiind in acelasi timp si prima tranzactie care a avut ca obiect un centru comercial de tip mall.
Pana acum, tranzactiile desfasurate pe piata au vizat in principal imobile de birouri, precum Opera Center sau Europe House, cumparate anul trecut pentru aproximativ 30 de milioane de dolari de CA Immo si Europolis, doua fonduri de investitii austriece. De anul acesta, pe lista tranzaciilor au intrat si parcurile industriale, dupa ce Iride Business Park a fost cumparat pentru 35-40 de milioane de dolari de catre un alt fond de investitii austriac, Immofinanz.
Mai mult, Europolis a ridicat miza pe piata romaneasca prin achizitionarea proiectului logistic Cefin Logistic Park, dezvoltat de compania italiana Cefin, unul dintre cei mai importanti dealeri Iveco din Europa Centrala si de Est. Valoarea totala a proiectului, care va fi finalizat in urmatorii ani, este estimata de reprezentanti la aproximativ 65-75 de milioane de euro.
In aceasta luna un alt fond de investitii austriac, Meinl European Land Limited, a anuntat cumpararea pentru 20 de milioane de euro a proiectului Militari Shopping Center, dezvoltat de compania belgiana Liebrecht & wood. In prezent, pe lista chiriasilor Militari Shopping Centre se afla Praktiker, divizia de magazine de bricolaj a grupului german Metro si reteaua de magazine de electronice si electrocasnice Domo.



Mall-urile, la moda
Cele mai mari complexuri comercial de pe piata romaneasca sunt in prezent Unirea Shopping Center (84.000 de metri patrati) si Bucuresti Mall (50.000 de metri patrati) . Unirea Shopping Centre este in prezent in faza de transformare din centru comercial in mall prin realizarea unei parcari supraetajate si a introducerii unei zone dedicate restaurantelor si cinematografelor.
In paralel, Anchor Grup, compania care a dezvoltat Bucuresti Mall, va deschide luna aceasta un alt mall, Plaza Romania, situat in zona de vest a orasului. Acesta va avea o suprafata de aproape 100.000 de metri patrati , si care va implica o investitie de 45 de milioane de euro.
Jaguar Development este o companie cu o prezenta puternica pe piata imobiliara romaneasca, mai ales in segmentele de birouri si rezidential. Compania a dezvoltat pana in prezent o serie de proiecte, printre care imobilele de birouri PGV Tower, de 20.000 metri patrati, NordBusinessCenter, de 15.000 metri patrati, StraussBC, de 5.000 metri patrati, Puccini si DorobantiBC, fiecare cu 3.000 de metri patrati, sau proiectul rezidential Unirii Condominium, cu 60 de apartamente totalizand 8.000 de metri patrati.
alexandru.cerchez@zf.ro ; ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO