Burse - Fonduri mutuale

Guvernul se împrumută iar de la români: Ministerul Finanţelor a luat 3,2 mld. lei de la populaţie prin titluri de stat Fidelis. Ce dobânzi primiţi dacă împrumutaţi statul

Guvernul se împrumută iar de la români: Ministerul...

Autor: Eduard Ivanovici

19.04.2024, 07:00 4951

Circa 3,2 miliarde de lei a atras Ministerul Finanţelor prin ediţia a XVI-a Fidelis, titlurile de stat fiind procesate joi, 18 aprilie în sistemul Bursei de la Bucureşti, conform datelor BVB.Derulată între 8 şi 17 apri­lie, emisiunea a fost peste cea din ediţia a XV-a, care s-a încheiat cu atragerea a 1,8 mld. lei.

Consorţiul din ediţia a XVI-a a fost format din BT Capital Partners şi  Banca Transilvania, BCR, BRD şi Alpha Bank România. Obligaţiunile guvernamentale se vor lista la BVB în ziua de marţi, 23 aprilie. Acolo, preţul lor va depinde în funcţie de raportul cerere-ofertă. Precedentele 15 oferte derulate prin programul Fidelis – început în urmă cu patru ani, în august 2020 – au adunat de la investitori 26,2 mld. lei, echivalentul a 5,3 mld. euro. Toate emisiunile au fost listate la BVB.

În ediţia a XVI-a, dobânda pentru finanţa­rea în lei cu scadenţa aprilie 2025 a ajuns la 6%, urmată de 7% pen­tru donatorii de sânge cu aceeaşi scadenţă şi 6,85% pentru titlurile de stat în lei scadente în aprilie 2027. Pentru moneda unică euro­pea­nă, dobânzile sunt de 4% pentru ti­tlu­rile de stat scadente în aprilie 2025 şi 5% pentru cele în aprilie 2029.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO