Profesii

Expatii accepta salarii mai mici cu 3.000 de euro

10.12.2008, 19:33 51

Managerii straini care vor sa vina sa lucreze in Romania accepta pachete salariale cu 20 - 30% mai mici decat in urma cu cateva luni, spun consultantii in executive search.

"Executivii straini care vor sa lucreze in Romania nu mai au statut de expati, ca inainte de criza economica, ci sunt pur si simplu straini care au ramas fara job sau care sunt amenintati de restructurari in tarile in care lucreaza", explica Daniela Necefor, managing partner al companiei de consultanta in resurse umane si executive search Total Business Solutions (TBS).
Spre exemplu, un CFO (chief financial officer - n.r.) care primea in urma cu sase luni un pachet salarial de 10.000 de euro pe luna, aici fiind incluse cheltuielile legate de cazare si cele de relocare, in conditiile actuale poate sa vina sa lucreze in Romania si pe un salariu de 5.000 de euro, la care se adauga si celelalte beneficii, ca masina de serviciu sau plata chiriei. "Valoarea totala a pachetului ajunge in acest caz la 7.000 - 8.000 de euro, cu 20 - 30% mai putin decat inainte", spune Necefor. Head-hunter-ul George Butunoiu spune ca dupa ce in ultimele luni numarul de CV-uri primite de la managerii romani din strainatate se triplase, de cateva saptamani nu a mai primit nicio solicitare de job din afara tarii, nici de la romani, nici de la straini. Cu toate acestea, scaderea salariilor este o "certitudine", spune Butunoiu, care da exemplul unei recrutari incepute in urma cu trei luni pentru un salariu de 4.500 de euro si care s-a finalizat pe un salariu de 3.000 de euro.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO